Diari La Veu del País Valencià
La fiscalia ordena investigar 712 alcaldes per col·laborar amb l’1-O i que els detinguen si no compareixen

El fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, ha ordenat incoar diligències d’investigació contra els 712 alcaldes que han mostrat el seu suport a l’organització del referèndum independentista de l’1 d’octubre. Per això, demana a les fiscalies territorials que citen a declarar com a investigat l’alcalde de cada municipi i que, si aquest no compareix davant del fiscal, s’acorde la seua detenció i presentació davant de la fiscalia per part dels Mossos d’Esquadra.

En un escrit d’aquest mateix dimecres adreçat als quatre fiscals en cap provincials, José Manuel Maza diu que els alcaldes que col·laboren poden cometre un delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Per això, ordena als fiscals provincials i, en el seu cas, als fiscals d’àrea, que obriguen diligències d’investigació en relació a cadascun dels ajuntaments i que “se cite, per mitjà de la policia judicial, l’alcalde perquè declare en qualitat d’investigat i assistit de lletrat”. “En el cas que l’alcalde citat no comparega, s’acordarà la seua detenció i presentació a la fiscalia, de manera que s’oficiaran els Mossos com a policia judicial perquè la porten a efecte en el termini més breu possible”, continua l’escrit.

El fiscal utilitza el llistat de 712 municipis que publica la pàgina web de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que han signat un decret per a posar a disposició del Govern els locals municipals necessaris per a organitzar el referèndum. Per això, afegeix que, “a la vista del número de municipis afectats, es procedirà a donar preferència en la tramitació a les diligències que afecten els ajuntaments de major volum de població”.

Rajoy: “Si citen algú per a anar a una mesa electoral, que no hi vaja, perquè seria un acte il·legal”

D’altra banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha emplaçat aquest dimecres els ciutadans catalans a no formar part de les meses electorals de l’1-O. “Si citen algú per a anar a una mesa electoral, que no hi vaja, perquè no hi pot haver referèndum i seria un acte il·legal”, ha afirmat en declaracions als passadissos del Congrés.

El president espanyol ha respost negativament l’oferta de diàleg del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre els termes del referèndum: “No es pot negociar quelcom que és manifestament il·legal, que liquida la sobirania nacional i que passa per sobre de la Constitució i de l’Estatut”, ha apuntat. En aquest sentit, ha insistit que el referèndum no se celebrarà i ha tornat a criticar l’aprovació de les lleis de transitorietat i del referèndum al Parlament vulnerant “tots els procediments”: “Serà un cop a la democràcia com no hem vist mai”.

Comparteix

Icona de pantalla completa