Diari La Veu del País Valencià
Amenaça del parc eòlic per la Zona de Protecció de la Muntanya de la Marina

RedactaVeu / El Comptat / La Marina

Està vist que al País Valencià corren mals temps per a la protecció de la naturalesa. Eixa és la desencoratjadora conclusió a què ha arribat l’associació Coordinadora dEstudis Eòlics del Comtat, després que el Síndic de Greuges haja dictaminat que s’hauria d’haver comptat amb la Coordinadora abans de descatalogar parcialment la ZEPA Muntanyes de la Marina, per a la instal·lació d’un parc eòlic amb 17 aerogeneradors en el cim de la Serra d’Alfaro, que anteriorment era Zona d’Especial Protecció per a les Aus.

Segons la Coordinadora, malgrat reconèixer que es va cometre una il·legalitat, el Síndic de Greuges “deixa les coses com estaven i no es pronuncia sobre l’objecte principal de la queixa, que era denunciar com a il·legal la descatalogació d’una zona protegida per a possibilitar la instal·lació d’un parc eòlic”, es lamenten.

En aquest sentit, en una resolució del 28 de gener de 2014, el Síndic de Greuges del País Valencià assenyala que “la Conselleria d’Infraestructures va haver d’emplaçar l’Associació Coordinadora dEstudis Eòlics del Comtat perquè la mateixa poguera, si escau, haver-se personat a aquest procés judicial”, i recomana a la Conselleria que, a partir d’ara, “en supòsits anàlegs al que ens ocupa, notifique a tots els qui apareguen com a interessats en l’expedient administratiu, emplaçant-los perquè puguen personar-se com a demandats en el termini legalment establit”.

Així les coses, la Coordinadora es queda amb la raó, però no aconsegueix solucionar el seu problema sobre el qual va formular la queixa, ja que el Síndic recomana a la Conselleria que en endavant actue bé, però aquesta recomanació deixa sense resoldre l’objecte de la queixa presentada.

La Coordinadora pensa que, ja que es va actuar il·legalment, aquella il·legalitat comesa per la Conselleria hauria de tenir les seues conseqüències i, per tant, hauria d’anul·lar-se la descatalogació de la zona ZEPA. “De res serveix reconèixer que la “Conselleria va actuar il·legalment si, a continuació, deixen les coses com estan i, simplement, recomanar a la Conselleria que, en endavant, actue d’acord amb la llei”, denuncien des de l’entitat.

Cal assenyalar que la Coordinadora, en el seu escrit de queixa de juliol de 2013, sol·licitava, primer, que es deixara la zona ZEPA Muntanyes de la Marina tal com estava des de l’any 2009 sense descatalogar cap serra. I segon, que es repetira el procediment de designació de zones ZEPA, “tenint especial cura per complir amb totes les obligacions administratives (tràmit d’audiència) per a tornar a proposar la Serra d’Alfaro com a zona ZEPA pel seu alt valor ornitològic, acreditat per la seua inclusió com a zona IBA per SEU/BirdLife.

Demora de 10 anys de l’expedient

L’associació albergava esperances perquè bé el Síndic de Greuges o bé el TSJ valencià acabaren amb les agressions a aquest espai protegit. No obstant açò, ara, a més, el Tribunal Superior de Justícia valencià, en sentència d’11 de desembre de 2013, ha desestimat la sol·licitud de caducitat de l’expedient dels parcs eòlics malgrat una inactivitat administrativa tan perllongada.

Per a l’entitat denunciant, la demora de quasi 10 anys en la tramitació administrativa i mediambiental d’aquest expedient suposa una indefensió del ciutadà i un comportament poc democràtic de l’Administració valenciana i considera que “deu anys de retard en la tramitació d’un expedient era causa més que suficient” per a la seua anul·lació, ja que un expedient no pot durar eternament “i encara menys en aquest cas on la possibilitat de futur de molts dels pobles afectats està lligada a la no construcció d’aquests parcs eòlics”.

Així doncs, conclou la Coordinadora, “l’amenaça dels parcs eòlics del Comtat continua indefinidament en el temps i, a més, es permet que per a poder instal·lar-los, es descataloguen espais protegits per la Unió Europea dins de la Xarxa Natura 2000 com a Zones d’Especial Protecció per a les Aus.

Comparteix

Icona de pantalla completa