Diari La Veu del País Valencià
El govern d’Alacant confia que la justícia avale el canvi de nom dels carrers franquistes

El jutjat contenciós administratiu número 4 d’Alacant ha celebrat aquest dimarts la vista de conclusions per la demanda que va interposar el grup municipal del PP pel canvi de nom dels carrers franquistes de la ciutat. El judici estava previst per a les 10.00 hores en l’edifici de Pardo Gimeno.

El cas va començar quan el grup municipal del PP va presentar, en desembre de 2016, la demanda per la decisió presa per la Junta de Govern en aplicació de la Llei de Memòria Històrica. El jutjat va acceptar la mesura cautelar instada pel PP per a paralitzar el canvi i va obligar, en gener d’enguany, a la reposició de les plaques en 47 carrers, barris i places els noms franquistes de les quals havien sigut modificats. Finalment, el març passat, l’equip de govern va iniciar la reposició dels noms dels carrers amb la instal·lació de la placa que dóna nom a la plaça de la Divisió Blava. Va ser la primera dels 46 carrers o places afectades per la resolució judicial.

Després de la celebració de la vista, que ha deixat el cas vist per a sentència, la regidora de Memòria Històrica i Democràtica, María José Espuch, s’ha mostrat optimista i ha augurat que la línia de defensa de l’Ajuntament permetrà avançar en la democratització de la llista de carrers de la ciutat, la sentència de la qual eixirà en un termini aproximat de tres setmanes.

En opinió d’Espuch, la representant dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament d’Alacant, ha fet “un desplegament contundent d’arguments que avalen que l’actuació municipal ha sigut la correcta i que, fins i tot, s’ha anat més enllà per a tractar d’aconseguir la major participació i consens al llarg de tot el procés”.

Per a la regidora, l’advocat del PP s’ha limitat a exposar la seua demanda sobre la nul·litat de l’acord al·legant que “no va haver-hi consens ni unanimitat i que la Junta de Govern Local no era l’òrgan competent” per a prendre la decisió del canvi de nom dels carrers, si bé no ha aportat cap informe ni referència jurídica ni càrrega de prova per a rebatre de cap manera el procés seguit per l’Ajuntament, tant en la forma com en el fons.

Uns carrers dignes per a Alacant

Al final de la vista, María José Espuch ha recordat que des de la Regidoria de Memòria Històrica “sempre es va dir que se seguiria lluitant per portar Alacant a una situació més democràtica, amb un llistat de carrers més digne en el qual totes les persones que tinguen l’honor de tenir un carrer a Alacant siguen persones que no hagen participat en un alçament militar, en la posterior Guerra Civil o en la postguerra”.

“Crec que la societat alacantina i l’espanyola en general es mereixen que la Llei de Memòria Històrica es complisca i, com hem vist repetidament, el PP busca guanyar en els tribunals el que no aconsegueixen en les urnes i, en l’aplicació de la Llei de Memòria Històrica, intenta posar pals en les rodes perquè no es duguen a terme aquestes accions que, estem convençuts, seran una realitat, de manera que en poc temps Alacant podrà gaudir d’uns carrers lliures de franquisme”, ha assenyalat Espuch.

Comparteix

Icona de pantalla completa