Diari La Veu del País Valencià
Els papes Borja tornen a casa en forma de jaqueta, camisa i pantaló

La família Borja tornarà a recórrer amb pas ferm la sala daurada del Palau Ducal de Gandia (la Safor) el proper 29 de setembre. Tot i que els cossos mortals d’Alexandre VI, Calixt III o Francesc de Borja no apareixeran per l’edifici que va ser sa casa, sí que ho faran a mode d’inspiració artística. Partint dels elements i vestigis que van caracteritzar la família valenciana més internacional, el dissenyador de moda Miquel Suay va crear durant aquest 2017 una nova col·lecció de roba que va presentar amb gran èxit en la passada edició de la 080 Barcelona Fashion. A les darreries d’aquest mes, tot coincidint amb les festes majors de Gandia, el Palau Ducal es transformarà en una passarel·la de moda on es podrà veure Coratge, l’última creació del dissenyador de Xàtiva que beu directament de la nissaga papal.

De la mà de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT) i amb la col·laboració dels municipis borgians, com són Gandia i Xàtiva, Coratge de Miquel Suay arriba per primera vegada al País Valencià. Aquest dilluns es va presentar a les Corts Valencianes aquesta nova iniciativa a “la casa dels Borja i de tots els valencians”, va indicar el president de les Corts, Enric Morera, davant les rèpliques escultòriques de la família Borja –les originals es troben a Gandia– que va crear Manolo Boix. La col·lecció de moda i la seua posada en escena queda enquadrada dins de la Ruta dels Borja, que està impulsant la Generalitat a través de l’àrea que dirigeix el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que en aquesta ocasió va estar acompanyat per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà.

L’AVT va posar en marxa, durant el passat mes d’abril, la primera col·laboració destinada a promocionar la Ruta dels Borja i va ser aleshores quan, juntament amb el Palau de les Arts, Turisme i el coliseu d’òpera valencià van impulsar la primera retransmissió en directe, a través d’Internet, de l’òpera de Gaetano Donizetti, Lucrezia Broja, una òpera que, després de la seua representació a Les Arts, va quedar enregistrada i allotjada en The Opera Platform durant diversos mesos per tal de facilitar la seua visualització. Així, el departament que dirigeix Colomer segueix amb la idea de revertir la “identitat turística valenciana”, afavorint la “destemporalització i la territorialització” de l’oferta, va explicar el secretari autonòmic. “La gent buscarà cada vegada més viatjar per una motivació”, va incidir el responsable de Turisme, i per a donar motius als propers visitants, l’AVT ha volgut “lligar” l’empremta de la família valenciana “a través de l’òpera i de la moda amb el turisme”.

“No vas disfressat de papa Borja”

Coratge era un projecte que tenia al calaix”, recorda el dissenyador Miquel Suay en declaracions a Diari La Veu, una col·lecció que va veure la llum durant el mes de juny a la 080 Barcelona Fashion, on el creador xativí va mostrar la seua capacitat de “tamisar” tot un seguit d’elements de l’univers dels Borja per a dur-los a la roba “amb equilibri” i que aquesta, a més a més, “siga vestible”, apunta. “No vas disfressat de papa Borja” sinó que, per exemple, es poden trobar americanes d’elastà (spandex) –”un material molt modern i confortable”, raona el dissenyador– on apareixen “de manera equilibrada” les claus papals creuades. Les jaquetes també mostren un folre interior inspirat en els papes, com ara les ratlles blanques i negres de Santa Maria de Fiore, que va ser remodelada per la família valenciana.

Roger Cercà, Enric Morera, Francesc Colomer, Diana Morant i Miquel Suay van presentar, al Palau dels Borja, aquest dilluns, la col·lecció “Coratge”. DIARI LA VEU

“Alexandre VI va tindre molt de coratge per a arribar a ser papa”, destaca el dissenyador, però, “Calixt III va obrir la via i ell era el prohom que després va donar suport al seu nebot per a arribar al papat. Allò que em va sorprendre va ser la seua acció política i el seu suport artístic a arquitectes, creadors, pintors… tota eixa producció massiva que van fer va canviar la història de la humanitat”, rememora Suay, qui de tots eixos elements va prendre idees amb què inspirar-se, així com també dels edificis que llueixen uns elements comuns que Miquel Suay destaca per damunt d’altres símbols, ja que “aleshores ja eren capaços de fer una marca pròpia molt potent”.

Els Borja “eren uns revolucionaris de la comunicació, perquè si vas als seus palaus veus que els sostres tenen el blau amb l’estrellat, l’escut d’armes apareix igual amb el bou i les tres bandes a tot arreu”, explica. Eixa concepció ha sigut traslladada a les peces de vestir de la col·lecció “prêt-à-porter per a home i d’avantguarda”. Suay fins i tot ha buscat inspiració en el Templet de Bramant a Roma “i els seus terres meravellosos que va fer Miquel Àngel”. “Vaig agafar els plànols per a seguir els dibuixos del terra amb els colors dels marbres i els he traslladat a la roba. Per a la colorimetria, hem agafat la de l’alta edat mitjana i el renaixement, utilitzant colors com el blanc i negre i el roig papal. També les escultures dels Borja les hem reproduït a mà alçada i les estrelles, per exemple, apareixen impreses, en unes xapes, és a dir, es pot dir que és la seua iconografia traslladada a americanes, pantalons i camises.

Gandia i Xàtiva acolliran Coratge

La posada en escena de la col·lecció Coratge de Miquel Suay es podrà veure a la sala daurada del Palau Ducal de Gandia el proper 29 de setembre a les 21.15 hores i, tot i que l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, apuntara que encara s’han de concretar les dates, la col·lecció es podrà veure a Xàtiva, la ciutat natal del dissenyador, durant el primer trimestre del 2018.

Tot i que l’Agència Valenciana de Turisme està treballant per a donar les primeres xifres d’afluència turística que han generat els diferents productes culturals que configuren la Ruta dels Borja al llarg dels últims mesos en el territori valencià, cal recordar que la primera acció conjunta, la producció de l’òpera de Donizetti, va ser vista –són visionats complets de tota la producció amb els documentals sobre els Borja i el País Valencià i diverses entrevistes– per 30.364 persones fins el mes de juny. En aquest sentit, el Castell de Xàtiva va rebre una afluència durant el 2016 de 75.000 visitants, segons han indicat fonts municipals a aquest diari.

Comparteix

Icona de pantalla completa