Diari La Veu del País Valencià
El Consell considera que tres mesos és temps suficient per a canviar el model de finançament

Tres mesos és temps “suficient” per a canviar el model de finançament de les comunitats autònomes, segons ha considerat, aquest divendres, la portaveu i vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en ser preguntada, durant la roda de premsa posterior al ple del Consell per si realment creu que és possible escometre la reforma de nou sistema de finançament abans del 2018 tenint en compte la situació de Catalunya.

Oltra ha assegurat que “poder es pot”, ja que “no és inventar la fórmula d’una gasosa mundialment famosa”. De fet, ha destacat la portaveu, “ja hi ha informes d’experts que diuen per on ha d’anar un finançament just”. “A partir d’ací, cal voluntat política i posar-se a la faena perquè tot en Espanya no és Catalunya, perquè Espanya es trenca per la desigualtat dels territoris”.

En qualsevol cas, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat ha volgut deixar clar que l’aprovació d’un nou sistema de finançament no pot ser batalla entre territoris”. “Entenc que els que estan bé no volen anar a menys, però els que estem malament sí que volem anar a més. El que nosaltres plantegem és que tots hem d’anar a més, però alguns hem de créixer més que uns altres”, ha puntualitzat. I és que segons ha comentat, “no és casual” que les comunitats autònomes que millor sanitat, educació o serveis tenen “siguen aquelles que tenen més finançament”. “Amb diners, cacaus, amb diners es poden fer moltes coses. Poder-se es pot, i seguirem treballant per a açò”, ha sentenciat.

En relació a la reunió mantinguda ahir entre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la portaveu de l’executiu s’ha mostrat “moderadament optimista”, atés que l’executiu estatal “ha obert la porta al fet que dins del nou marc de finançament es puga incloure la regularització del deute de la Comunitat Valenciana”.

Oltra ha fet una valoració “positiva” de la trobada entre Puig i Rajoy perquè de la conversa entre tots dos es desprèn que el sistema de finançament ha de modificar-se en aquest 2017 i pel fet que “Rajoy haja obert la porta al fet que dins del nou sistema finançament es puga incloure la regularització del deute d’aquesta Comunitat”. “Que s’haja obert la porta per part del president d’Espanya a la possibilitat que es tinga en compte aquesta reivindicació ens fa moderadament optimistes i si, a més, se soluciona abans que acabe l’any, és positiu”, ha subratllat Oltra.

Manifestació “eclipsada”

La portaveu del Consell també ha sigut preguntada per si considera que la manifestació que s’està organitzant per a reivindicar un millor finançament al voltant del 9 d’Octubre pot veure’s “eclipsada” per la situació de Catalunya, tenint en compte que el referèndum està previst per a l’1 d’octubre. Oltra ha precisat que aquesta convocatòria no ha sigut promoguda des de la Generalitat. Això no obstant, ha subratllat que el Consell sempre donarà suport a les “convocatòries que es facen de manera unitària al voltant de l’acord unànime de les Corts”. A partir d’ací, ha afegit, “la data és alguna cosa que han de decidir ells. El més important és que hi haja una expressió multitudinària que expresse el que el poble valencià vol i no la data”, ha insistit.

En aquest sentit, ha volgut deixar clar que aquesta manifestació “no és una convocatòria contra ningú, que vaja a interpel·lar ningú en sentit negatiu, sinó que ha de deixar constància que els valencians no volem ser una comunitat de segona, que volem la visibilitat que fins ara no hem tingut en el debat; no ser l’últim de la fila”. “És una expressió d’afirmació” en la qual, ha explicat, “l’element central és aconseguir quanta més unitat millor, quanta més gent se sume millor; ue tots els que han signat el manifest s’adherisquen en una expressió d’unitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa