Diari La Veu del País Valencià
Dos de cada deu alumnes valencians abandonen prematurament els estudis per falta de recursos

Dos de cada deu alumnes del País Valencian abandonen prematurament els estudis. En concret, i segons ha donat a conéixer aquest dijous Save the Children, la taxa d’abandonament escolar al territori valencià se situa en un 19,5%, és a dir, un punt per damunt de la mitjana espanyola, del 18,5%, segons es desprén de les dades de l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre del 2017. Aquest 18,5% d’abandonament escolar prematur al País Valencià suposa, no obstant això, un descens de més de tres punts percentuals des del 2014 (23,4%), si bé està lluny de comunitats com el País Basc o Cantàbria, amb un 7,3% i un 8,6%, respectivament.

Així les coses, dilluns que ve, prop de 800.000 xiquets valencians tornaran a les aules després de les vacances d’estiu. Però no tots ho faran en les mateixes condicions, atés que la situació socioeconòmica del xiquet “determina cada vegada més les seues oportunitats educatives”, segons destaca l’esmentada ONG, que recorda que el 26,4% dels xiquets que viuen al País Valencià es troben en situació de pobresa relativa i que el 7,5% pateix privació material severa.

El responsable de Save the Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, ha assegurat que malgrat l’augment del pressupost destinat a Educació realitzat per la Conselleria que dirigeix Vicent Marzà en els últims dos anys, “encara queda molt de treball per fer” per a assegurar una educació equitativa que garantisca la igualtat d’oportunitats per als xiquets més vulnerables del territori valencià. En concret, la inversió pública mitjana per alumne de la Generalitat el 2014, segons les últimes dades oferides pel Ministeri d’Educació, era de 4.995 euros per alumne en centres públics, la qual cosa suposa 174 euros menys que la despesa mitjana per xiquet del conjunt de l’Estat.

Segons les últimes dades del Ministeri d’Educació, el 2015 la inversió pública d’Espanya en Educació va suposar el 3,66% del PIB, un percentatge inferior al destinat el 2010 –un 4,1%–. Pel que fa al País Valencià, es va invertir en el curs 2014-2015 un total de 4.995 euros per alumne en centres públics, la qual cosa suposa 174 euros menys que la despesa mitjana d’un alumne en el conjunt de l’Estat, que se situa en 5.169 euros per xiquet, i molt lluny de comunitats com el País basc, amb 8.976 euros de mitjana per xiquet, o Navarra, amb 6.866 euros.

En opinió de Rodrigo Hernández, l’educació és un “element clau” per a reduir les desigualtats socials i per a poder trencar la transmissió intergeneracional de la pobresa i l’exclusió, atés que, “lamentablement, la pobresa s’hereta” i l’educació és l’eina “més poderosa” per a evitar-ho. Per a Hernández “no és suficient que l’Educació siga accessible per a tots els xiquets; també ha de ser equitativa”. “És necessari que el sistema educatiu tracte a cada alumne en funció de les seues necessitats –socials, econòmiques o físiques– perquè tots tinguen les mateixes oportunitats i possibilitats d’èxit”, ha afirmat el responsable de l’organització al País Valencià.

La despesa de la tornada escolar puja un 7% respecte al 2016, la qual cosa suposa una mitjana 178€ per alumne de centre públic i 591€ per a aquells de centres concertats

Un altre aspecte a tindre en compte segons l’ONG és el cost que suposa per a les famílies la tornada a l’escola dels xiquets. Així, segons un informe de la Unió de Consumidors al País Valencià, la despesa mitjana de les famílies puja un 7% respecte a l’any anterior, la qual cosa suposa una mitjana de 178 euros per alumne d’un centre públic i 591 euros de mitjana per a aquells centres educatius concertats. Així les coses, una família d’un adult i dos fills en situació de pobresa severa (ingressos de 729 euros mensuals o menys) “tindria moltes dificultats per a fer front a aquestes despeses”, atés que hauria de destinar a la tornada a l’escola dels seus fills pràcticament la meitat del seu sou, segons posa de manifest Save the Children.

En aquest aspecte, Hernández ha assegurat que les famílies amb menys recursos moltes vegades no poden permetre’s adquirir material escolar o que els seus fills tinguen accés a activitats lúdiques o esportives. Per això, ha afirmat que tot açò influeix “en gran manera” al fet que al País Valencià hi haja xifres “preocupants” de la taxa d’abandonament escolar prematur.

Per a aconseguir un sistema educatiu de qualitat i equitatiu, Save the Children demana, entre altres mesures, augmentar la despesa pública en educació de manera progressiva i sostinguda; garantir que aquesta despesa assegure que els xiquets més necessitats tinguen coberts els costos de transport, menjador, material escolar o classes extraescolars; augmentar el nombre de places assequibles públiques d’Educació de 0 a 3 per a garantir que no hi haja demanda no coberta, i definir un pla de lluita contra la segregació escolar.

Comparteix

Icona de pantalla completa