Diari La Veu del País Valencià
Puig planteja a Rajoy que un finançament just és fonamental per a resoldre el problema territorial

Ximo Puig ha eixit de la seua reunió de dos hores amb Mariano Rajoy “agraït” perquè, “malgrat les circumstàncies i que el problema valencià no és el centre de política espanyola”, ha mantingut una “reunió intensa i profitosa”. Per això, li ha plantejat que per a “resoldre el problema territorial d’Espanya” en una “crisi evident” una de les claus és la reforma del finançament autonòmic”.

El canvi, segons Puig, “ha de donar suficiència financera” a les comunitats autònomes “per a mantindre l’estat del benestar”. El cap del Consell ha vist bona predisposició en Rajoy, qui s’ha mostrat disposat a negociar “que es parle de tota la tarta” i no només d’una redistribució dels recursos de què ara disposen els territoris. Puig ha recordat que el dictamen del comité d’experts sobre finançament ha xifrat en 16.000 milions el dèficit estructural de finançament de les autonomies.

Segons Puig, el president espanyol no li ha demanat que encapçale cap front de territoris socialistes per a unificar la postura del PSOE en la negociació i ha reiterat que l’acord, tot i la complexitat, ha de ser multilateral, però amb una especial responsabilitat del govern de l’Estat, “que té el 51% dels vots al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

“El desencontre amb Catalunya va començar amb la sentència del Tribunal Constitucional que va rebutjar la decisió dels ciutadans i, d’altra banda, per la incapacitat d’un acord per al pacte fiscal”, ha advertit Puig abans de lamentar l’absència del govern de Puigdemont en les negociacions del nou sistema de finançament, entre altres coses, perquè valencians i catalans podrien “compartr” molts dels postulats.

Les reivindicacions de Puig

El president de la Generalitat ha plantejat a Rajoy que agilite el canvi de sistema de finançament i ha trobat “bona predisposició” per tal que s’aprove durant el 2017. Segons Puig, el president espanyol no ha demanat, com va fer a València, que l’acord siga previ i per unanimitat entre territoris i partits.

La sindicació del deute públic de les comunitats autònomes i la condonació, d’una part; garantir l’estat del benestar; aclarir els criteris d’equitat en el repartiment de recursos i el reforçament de l’autonomia fiscal dels teritoris, d’una altra, han sigut algunes de les demandes expressades per Puig. En la roda de premsa posterior a la trobada Puig ha assegurat que Rajoy “està obert a què s’aborde la qüestio del deute en el marc global de la negociació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa