Diari La Veu del País Valencià
El Consell facilitarà a les funcionàries víctimes de violència contra les dones la mobilitat entre administracions

Les empleades públiques valencianes que siguen víctimes de violència contra les dones tindran una atenció “prioritària” i “urgent” en el seu entorn de treball. La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha aprovat un Protocol de Mobilitat que servirà per a millorar la protecció de qualsevol treballadora de l’administració pública –funcionària de carrera, interina o personal laboral– que es trobe en aquesta situació i sense haver de presentar un denúncia judicial. La víctima podrà acreditar que està sent violentada amb un certificat dels serveis socials de la Generalitat o amb un informe mèdic.

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha subratllat que l’objectiu del protocol és materialitzar els drets que assisteixen aquestes treballadores des de 2010, però que en la majoria dels casos per desconeixement o per inoperància no s’han desenvolupat. “Totes les treballadores han de ser coneixedores dels drets que les assisteixen sense que el seu exercici els supose cap perjudici”, ha expressat.

En aquest sentit, si alguna de les 10.600 treballadores de l’administració valenciana és víctima de la violència contra les dones, a més de poder sol·licitar la reducció i la flexibilitat laboral, sense cap conseqüència econòmica, o acollir-se a un règim d’absències al treball, també podrà demanar el seu trasllat no sols dins de l’escaló administratiu que li correspon, sinó que aquest també es podrà fer a l’administració local o les diputacions. “Som la primera autonomia que aprova un protocol que permet aquest tipus de trasllat per a les dones que són víctimes de la violència de gènere”, ha expressat la consellera que ha estat acompanyada per la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

Aquesta mobilitat amplia el ventall de protecció a les víctimes perquè, com ha exemplificat la vicepresidenta, “canviar el lloc de treball de la Torre 1 a la Torre 4 en aquest complex de treball –el del Nou d’Octubre– no millora la protecció d’una funcionària que està sent víctima de la violència de gènere”. Perquè el protocol siga efectiu al cent per cent, serà firmat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i traslladat a les diputacions. Així mateix, Bravo ha anunciat que traslladarà la proposta al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques per veure si és possible la mobilitat fora de l’àmbit autonòmic.

Així mateix, la Conselleria també ha elaborat la Guia per a les empleades públiques víctimes de la violència de gènere amb l’objectiu de difondre i informar sobre la mobilitat, flexibilitat i adaptacions de la jornada laboral.

Bravo ha destacat que la violència contra la dona és un dels “majors atacs” als drets humans i la major xacra social que assetja l’Estat de Dret. “Des del primer dia, el Consell va decidir no quedar-se al marge d’aquesta qüestió i per això estem aprovant tots els mecanismes possibles i de forma coordinada amb tots els implicats per a acabar amb aquesta xacra”.

Comparteix

Icona de pantalla completa