Estañ admet que la marxa de Mínguez l'ha "obligat" a exercir de portaveu a les Corts

El secretari general de Podem assegura que assumeix el càrrec, en contra del seu criteri, per decisió unànime de l'executiva
/ València
4 setembre 2017 01:00h
El secretari general i síndic de Podem, Antonio Estany, acompanyat de Fabiola Meco i César Jiménez

El secretari general de Podem al País Valencià i nou síndic a les Corts, Antonio Estañ, ha reconegut aquest dilluns que la marxa de la diputada Sandra Mínguez ha sigut un aspecte "bastant important" a l'hora de prendre la decisió d'acceptar el càrrec en la cambra autonòmica, malgrat haver manifestat en diverses ocasions que la seua voluntat era la de no concentrar les responsabilitats en una mateixa persona.

En la roda de premsa que ha oferit després de la reunió mantinguda en el si del grup per a ratificar el canvi en la direcció, ha indicat que quan es va presentar al procés per a liderar Podem va assumir aquest compromís personal, però després "hi ha uns canvis en el grup" i es planteja en l'executiva una proposta que "no gaudeix de tot el consens". Això no obstant, i segons ha explicat Estañ, la proposta es debat i s'arriba a un consens que l'inclou com a portaveu a les Corts, motiu pel qual ara es veu obligat a "desdir-se" per a assumir el lloc, ja que l'executiva entén que "és el millor per a Podem".

Estañ, que ha comparegut al costat dels nous portaveus adjunts, Fabiola Meco i César Jiménez, ha destacat el treball realitzat per l'antiga direcció, especialment pel seu predecessor com a síndic, Antonio Montiel, i ha remarcat que assumeix la responsabilitat perquè ha sigut una decisió unànime de l'executiva de Podem, segons ha recordat, contrària a la proposta que ell havia manifestat.

El fet que la decisió partira "d'una executiva plural" i els canvis en el grup –l'eixida de Mínguez per motius personals i l'entrada de Jordi Alamán– han tingut un pes important en la seua decisió d'acceptar aquesta designació, ha assegurat. En tot cas, ha indicat que entén que amb els càrrecs de portaveu del partit i les Corts es compleix la pluralitat que ha defensat sempre.

Preguntat sobre si el canvi es traduirà en un gir en l'actitud del partit en el dia a dia parlamentari, ha indicat que continuaran el treball realitzat fins a hui i desenvoluparan les funcions de fer complir l'Acord del Botànic i servir de pont entre el carrer i les institucions.

Estañ ha destacat que els tres portaveus representen les tres circumscripcions i ha avançat que hi haurà un repartiment de temes, encara que no ha precisat les àrees que correspondran a cadascun. El grup també haurà de decidir pròximament com repartir la seua presència en les comissions després de la marxa de Mínguez.

Segons ha assenyalat, els reptes que es planteja Podem per al nou curs polític que comença estan relacionats amb la necessitat de desenvolupar un nou model productiu, lluitar contra la desocupació, consolidar les noves formes de govern, ampliar l'Estat del Benestar i negociar els Pressupostos de la Generalitat Valenciana de 2018.

En aquest punt, ha mostrat l'aposta pels pressupostos participatius i, segons ha dit, Podem es planteja tant fer propostes anteriors a la presentació dels mateixos com realitzar aportacions via esmenes, una vegada comence la seua tramitació a les Corts.

next