Diari La Veu del País Valencià
El ‘solucionador’ econòmic del Consell, investigat per irregularitats del PP

La gestió de l’Institut Valencià de Finances (IVF) dista molt de ser un camí de roses. Quan Manuel Illueca va arribar a la direcció general de l’organisme, en juliol de 2015, va topar amb un balanç ple de crèdits incobrables, com ara el que va finançar l’ampliació de la Institució Firal Alacantina o els concedits a dos clubs de futbol, l’Hèrcules i l’Elx.

L’economista també va trobar al calaix d’assumptes per resoldre un pagament mensual de 18.000 euros a l’empresa Clase 10 com a proveïdora del servici de certificació electrònica de la Generalitat. Aquest contracte estava sobre la lupa de la Sindicatura de Comptes, que en el seu informe de fiscalització de 2014 ja va advertir que s’havia fraccionat de forma injustificada.

El contracte heretat ha valgut, aquest dilluns, a Illueca, una citació judicial per a anar a declarar el 2 d’octubre com a investigat per presumpta prevaricació, tot i haver sigut precisament ell l’encarregat de resoldre la possible irregularitat. També passarà pel jutjat l’anterior directora general de l’IVF, Mariona Roger.

Illueca va destituir la responsable i va convocar un concurs

Illueca explica a Diari La Veu que en arribar al càrrec va ser conscient del problema legal dels pagaments i, per aquesta raó, en setembre, va convocar el Consell General de l’IVF i va iniciar el procediment administratiu per a subsanar la situació i adjudicar el servici de certificació electrònica a través d’un concurs públic. A més, va destituir la subdirectora de l’Institut, Mar Ibáñez, i al seu lloc va situar Antonio Tamarit.

Illueca va reunir-se amb la Sindicatura de Comptes, que el va avisar que inclouria el contracte presumptament fraccionat en l’informe de fiscalització de 2015, que s’anava a presentar en desembre. La institució que presideix Vicent Cucarella va enviar l’informe a la Fiscalia, que al seu torn va enviar el cas al Jutjat d’Instrucció número 17 de València.

La mateixa empresa va guanyar el concurs

El responsable de l’IVF va mantindre els pagaments mentre es resolia l’adjudicació amb l’objectiu d’evitar la paralització d’un servici que s’utilitza en nombrosos àmbits de l’administració, com ara el sistema sanitari o la Justícia. També va pesar a favor de continuar pagant a Clase 10 el fet que el procediment per a traure a concurs aquest contracte era lent, atés que calia publicar-lo al Diari Oficial de la Unió Europea.

El contracte va aparéixer al butlletí europeu l’1 d’abril del 2016 i finalment el 17 de maig del mateix any es va adjudicar durant un any per 250.000 euros a Clase 10, l’única empresa que es va presentar. Fonts de la Generalitat argumenten que l’especificitat del servici feia improbable que aparegueren altres companyies candidates.

El Consell dóna suport a qui és l’artífex del ‘banc públic’ i del nou model de Fira València

Illueca ha posat el seu càrrec a disposició del Consell, però no serà cessat perquè l’executiu considera que el contracte pel qual està investigat no és responsabilitat seua. Durant aquesta legislatura, el director general de l’IVF ha exercit de ‘solucionador’ de conflictes tècnics del govern del Botànic, fins i tot més enllà del perímetre de l’Institut. És el cas de la reestructuració de Fira València, en què Illueca va dibuixar un model amb un 60% del capital privat i un 40% restant públic, o el de les concessions sanitàries, assumpte sobre el qual ha elaborat un informe.

Dins de l’IVF, l’economista ha sanejat els comptes i afronta la seua conversió de l’organisme en un promotional bank (una agència de desenvolupament) que canvie el model productiu per mitjà de préstecs a empreses a interés zero. Illueca, a més, ha professionalitzat la gestió del ‘banc de la Generalitat’, que a partir de gener tindrà una estructura de govern corporatiu independent, atés que, dels nou vocals del consell general de l’entitat, cinc seran independents i quatre seran representants de la Generalitat. A més, sota la gestió d’Illueca s’ha incrementat la solvència de la Societat de Garantia Recíproca, que facilita avals a xicotetes empreses.

Comparteix

Icona de pantalla completa