Diari La Veu del País Valencià
Els pobles de la Safor-Valldigna es mobilitzaran pel lamentable estat del riu Vaca

Les mesures de prevenció durant les èpoques estivals en barrancs i rius són la millor medecina que hi ha per a minvar les crescudes dels cabdals i les inundacions en camps i nuclis urbans. La conca del Xúquer és una de les més perilloses durant la tardor i encara ho és més, concretament, a la comarca de la Safor-Valldigna. Els alcaldes dels diferents municipis s’han fartat de les promeses de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) sobre inversions per a adequar i netejar el riu i els barrancs i han anunciat mobilitzacions en forma de mocions i campanyes per a pressionar el Ministeri de Medi Ambient i la CHJ perquè complisquen les promeses. D’ací a poc temps, aquests representants municipals celebraran una reunió per a veure quines mesures posen en marxa.

En declaracions a Diari La Veu, l’alcalde de Benifairó de la Valldigna, Josep Antoni Alberola, molt molest, ha manifestat que “des de fa anys no es netegen ni els barrancs ni el riu Vaca i quan ve la tardor tremolem perquè podria haver-hi una gran catàstrofe”. “S’acosta el període de pluges i el govern del PP, de manera irresponsable, està abandonant rius i barrancs, on han proliferat les canyes i vegetació. A Simat, una riuada podria endur-se el pont i no vull imaginar què passaria a Tavernes, aigües avall”, explica Alberola.

Per la seua banda, l’alcalde de Simat de la Valldigna, Victor Mansanet, ha recordat que “el consistori ja ha enviat diversos escrits a la CHJ advertint del perill d’una possible riuada per l’exagerada vegetació que ha crescut al llit del riu i que pot posar en perill, a aquesta localitat, dos parcs i una depuradora”.

Cal recordar que representants de Tavernes, Benifairó de la Valldigna, Simat i Xeraco ja van visitar, al gener, davant la falta d’actuacions i diligència de l’organisme de conca, la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient per a reclamar actuacions al riu i exigir la recuperació del projecte de laminació i drenatge del riu Vaca.

Inversions no realitzades

En la reunió se’ls va informar d’actuacions per valor de 100.000 euros que estaven incloses en el reial decret de mesures per a les zones afectades pel temporal i, posteriorment, l’abril de 2017, el delegat del govern espanyol va anunciar que dels 22 milions destinats a la comunitat autònoma, 731.000 euros anirien al lot de rius Serpis, Micena, Vernissa i Vaca, a les comarques de València.

Els alcaldes i els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han advertit la presidenta de la CHJ, Maria Ángeles Ureña, que és “responsabilitat” seua la situació en què es troben el riu i els barrancs i les catastròfiques conseqüències.

Compromís ha reclamat una nova reunió amb els responsables de la Confederació i la compareixença de la ministra de Medi Ambient “davant les constants mentides cap als valencians, ja que s’està dilatant l’execució d’obres imminents en matèria de riscos d’inundacions”. “S’han cancel·lat projectes que eren urgents i estratègics per a la seguretat de les persones i les actuacions amb les seues mesures específiques no arriben després de l’aprovació dels plans de gestió del risc d’inundacions i ja s’han donat situacions amb molt de perill, amb persones atrapades, mortes i amb alcaldes que no descansen tranquils, conscients de la situació de vulnerabilitat dels seus termes municipals en cada temporal per la falta d’actuacions del govern central”, ha assenyalat el senador territorial de Compromís, Carles Mulet.

El PP va rebutjar les gairebé 450 esmenes de Compromís als Pressupostos Generals de l’Estat amb què la coalició pretenia corregir el dèficit en inversions al nostre territori, la virtualitat de les previsions que no s’executen, la deslleialtat del Govern i l’evident abandonament històric que ha patit el País Valencià en aquesta matèria.

Comparteix

Icona de pantalla completa