Diari La Veu del País Valencià
Agricultura confirma un tercer focus de ‘Xylella fastidiosa’ a la Marina Baixa

La Conselleria d’Agricultura ha comunicat aquest dilluns a la Comissió Europea el tercer focus de Xylella fastidiosa, localitzat als voltants del Castell de Guadalest i Benimantell (la Marina Baixa) i en la mateixa zona on es van localitzar els dos anteriors focus.

El nou focus està localitzat en 26 noves parcel·les d’ametlers, 23 d’elles dins de la zona demarcada de la comarca de la Marina Baixa pels dos brots precedents i la resta a menys de 4 quilòmetres en els municipis de Balones (el Comtat) i Alcalalí (Marina Alta).

La consellera de l’àrea, Elena Cebrián, ha destacat que es tracta de cultius d’ametlers “de similars característiques”. Per aquesta raó, ha indicat, s’han mantingut les mesures fitosanitàries amb la demarcació de la zona, la fumigació de 150 metres entorn del focus i “l’eradicació de les parcel·les afectades”.

Sobre aquest tema, i a preguntes dels mitjans a Alacant sobre l’evolució de la infecció, després de mantenir una trobada amb alcaldes i regidors de les zones afectades, Cebrián ha incidit que les anàlisis del laboratori nacional de referència de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) permeten mantenir “fitada” la presència de la Xylella fastidiosa. “Però és un treball continu i hem de seguir amb aquest treball de mostreig i anàlisi que estem portant de manera intensiva”, ha seguit. A més, a puntualitzat: “Per açò creiem que era important divulgar-ho i continuar donant tota la informació tècnica i assessorament que siga necessari i que ja té el sector”.

Per a les tasques d’eradicació dels exemplars afectats, la consellera ha recordat que existeix un pressupost d’1,1 milions d’euros i “amb fons propis de la Conselleria”. Elena Cebrián ha explicat que s’ha encarregat a la Universitat Politècnica de València un estudi per a la preparació de l’ordre d’indemnitzacions. Sobre aquest tema, ha detallat que s’ha arribat a aquesta solució després que administració i sector no hagen aconseguit un acord sobre les quantitats a percebre.

“El sector agrari és la nostra primera preocupació i per açò hem d’actuar contundentment sobre els arbres infectats i al mateix temps preparar el futur per a recuperar la zona i continuar com a sector agrari”, ha apuntat. A més, ha anunciat el reforç de la campanya de divulgació que inclou noves reunions amb alcaldes de les demarcacions de València i Castelló, i del treball de coordinació que es realitza amb el Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes.

Comparteix

Icona de pantalla completa