Diari La Veu del País Valencià
El PP demana explicacions a Joan Llinares per dir que Blasco és un corrupte

El grup parlamentari del PP reclama la compareixença del director de l’Agència Antifrau pels “continus atacs públics al PP i als cossos i forces de seguretat de l’Estat”. En una nota remesa pel partit, el diputat i antic subdelegat del govern espanyol i conseller de Governació, Luis Santamaría, acusa Joan Llinares de ser “manifestament hostil” al PP i de proferir manifestacions “pujades de to” que sobrepassen “els límits del respecte i l’elegància política”.

La conclusió –a banda de demanar que Llinares done explicacions a les Corts– és que ha posat en risc “la imparcialitat i la neutralitat” de la institució que dirigeix. Per això, es pregunta Santamaría: “Amb quina tranquil·litat els valencians plantejaran les seues queixes o denúncies a una persona que s’ha mostrat manifestament hostil contra el PP? Quines garanties tenen els valencians que aquesta animadversió manifesta no es trasllade als seus informes?”.

La denúncia del PP es basa en comentaris de Twitter i de Facebook, la major part anteriors al nomenament de Llinares com a encarregat de la lluita contra la corrupció. Tots els textos tracten, precisament, sobre corrupció i la majoria són xicotetes acotacions a notícies publicades per la premsa.

A Santamaría li preocupen especialment algunes expressions dures contra Rafael Blasco –semblants a les emeses en l’entrevista que Llinares va concedir a Diari La Veu– però que no s’allunyen molt de censures semblants proferides per membres del PP. De fet, la formació presidida per Isabel Bonig va expulsar l’exconseller de Cooperació –actualment en presó– de qui reneguen tots els seus antics companys de partit.

Luis Santamaría vol que el president de les Corts, Enric Morera, “cride a l’ordre” Llinares i que es manifeste davant unes declaracions “tan greus”, sense tindre en compte que l’Agència Antifrau és independent, tot i que formalment depenga del Parlament, i que només una majoria qualificada de diputats pot decidir sobre la idoneïtat o no del director.

Tot i això, el PP qualifica “d’ofensives i colèriques contra el major partit de la Comunitat” algunes expressions de Llinares, sense fer esment de les nombroses entrades en què també fa palesa la corrupció que afecta altres formacions, com ara CiU, també sustentades sobre informacions de premsa.

Policia i jutges

El PP també està preocupat per les relacions de Llinares amb el poder judicial i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat (CFSE). Al seu parer, l’Agència Antifrau no compta amb els informes jurídics necessaris per a garantir que no es produïsquen arbitrarietats i es vulneren drets, així com perquè no es produïsquen ingerències en les competències d’altres institucions com la Fiscalia o els tribunals.

Les declaracions que Santamaría jutja “molt greus” perquè “Llinares parla de connivència dels CFSE amb la màfia” són un comentari del director de l’Agència Antifrau a una notícia sobre l’intent d’escorcoll del diari Público en el marc de l’anomendada Operació Catalunya, la guerra bruta orquestrada per l’anterior ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, amb alts càrrecs de la Policia Nacional espanyola.

Captura d’imatge publicada per Esdiario.

Pel que fa als presumptes atacs als jutges, el PP es refereix a un comentari al voltant d’una noticia de La Vanguardia que explica com el Consell d’Europa va censurar l’estat espanyol per la manca d’independència judicial.

La suposada animadversió de Llinares cap a la Fiscalia es basa en un comentari irònic al voltant del fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix, realitzat un mes abans que dimitira, després que es descobrira que tenia una societat opaca a Panamà.

Comparteix

Icona de pantalla completa