Diari La Veu del País Valencià
La formiga de la Dama d’Elx va entrar a través del mecanisme per a mantindre la humitat de l’urna

La formiga que va ser detectada el divendres 25 d’agost a la vitrina de la Dama d’Elx va accedir a l’urna a través d’un mecanisme per a mantindre el nivell d’humitat, segons han assenyalat fonts del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. L’empresa Empty ha revisat hui l’estanquitat de la vitrina i ha detectat que la formiga va entrar per una safata situada en la base de l’urna, on s’hi posen sals de sílice per a mantindre constant la humitat de l’interior.

Després d’aquesta conclusió, s’ha reforçat el tancament de la safata per a evitar que es puga repetir un cas com aquest. A més, des de fa diversos dies s’està comprovant que a la resta del Museu Arqueològic Nacional (MAN) no hi haja més insectes, segons han confirmat aquestes mateixes fonts, que donen el tema “per solucionat”. També s’està reforçant el sistema de control de plagues.

“La Dama d’Elx en cap cas ha patit danys i està en les millors condicions de conservació possibles”, han ressaltat des del departament de Cultura, reiterant la “garantia que no tornarà a ocórrer”. La vitrina en què s’allotja la peça va ser fabricada expressament per a la Dama d’Elx. L’escultura, com que està elaborada amb material inorgànic –pedra calcària–, no pot ser afectada pels insectes, expliquen els experts en conservació del museu. Tot i això, han realitzat una revisió de la peça i asseguren que “es troba en perfecte estat”.

“El museu està subjecte a un protocol de conservació preventiva i duu a terme revisions i neteges de manera sistemàtica a l’interior de les vitrines. No cal preocupar-se ni generar alarmes, ja que han funcionat tots els protocols”, va assenyalar en aquell moment el director general de Belles Arts i Patrimoni Cultural, Luis Lafuente.

El senador de Compromís Carles Mulet ha presentat una sèrie de preguntes escrites al govern espanyol i ha assenyalat que aquest episodi evidencia que el MAN “no és per a res el lloc idoni” per a albergar la joia de l’art iber: “Si malgrat estar en una urna aïllada es permet la presència de formigues, fallen tots els protocols bàsics i mínims en aquest museu”. Així mateix, la regidora de Cultura a l’Ajuntament d’Elx, Patricia Macià, ha anunciat que exigiran explicacions al Ministeri de Cultura i al MAN per aquest incident. Sobre aquest tema, Macià ha explicat que es buscarà “saber, més que res, què ha passat” i si és “normal que passen aquestes coses, perquè potser ha passat més d’una vegada i són qüestions que se solucionen ràpidament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa