Diari La Veu del País Valencià
La Universitat de València acollirà un congrés sobre el futur de la recerca matemàtica

Vora 300 matemàtics es donaran cita a València del 4 al 8 de setembre per a debatre sobre el futur de la recerca en aquest camp en el marc del IV Congrés de Joves Investigadors de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME), que se celebrarà a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València. La cita repassarà la situació i els últims avanços de la recerca matemàtica a l’estat espanyol, segons ha informat l’organització en un comunicat.

El congrés, que també s’emmarca dins dels actes de celebració del 50é aniversari dels estudis de matemàtiques a València, es consolida en aquesta quarta edició “com una cita imprescindible” per a la projecció i visibilitat del treball que realitzen els joves investigadors en el camp de les matemàtiques. També serà un “punt de trobada i posada en comú” dels últims avanços en una disciplina en la qual “Espanya s’ha erigit com a referent i potència en el plànol internacional, on ocupa el desé lloc en producció científica mundial”, han indicat.

El simposi s’ha estructurat en 12 conferències plenàries a càrrec d’investigadors que en l’actualitat desenvolupen la seua activitat en centres nacionals i internacionals. Entre ells figura Roger Casals, del Massachusetts Institute of Technology, que l’any passat va rebre els dos reconeixements en el camp de les matemàtiques més importants de l’Estat, o la investigadora Ariadna Farrés, de la Universitat de Barcelona, en l’actualitat visitant al Goddard Space Flight Center de la NASA. La situació de la dona en la recerca matemàtica serà l’eix central d’una taula redona en aquest congrés. També s’han organitzat una sèrie d’activitats i sessions paral·leles que se centraran, entre altres qüestions, en diferents àrees de les matemàtiques aplicades, la geometria, l’àlgebra, la combinatòria o els sistemes dinàmics.

Per al president de la RSME, Francisco Marcellán, “Espanya ha aconseguit les cotes més altes de la seua història en recerca matemàtica i bona part d’aquests resultats es deu als nostres joves investigadors, que desenvolupen una extraordinària i prometedora labor dins i fora de les nostres fronteres”. En aquest sentit, Marcellán ha recordat la necessitat d’abordar els problemes de “finançament, burocratització i falta d’estabilitat que pateix la recerca a Espanya i que afecten particularment a la contractació i les condicions laborals dels joves investigadors”. “Institucions, administracions i la societat en el seu conjunt hem de prestar-los tot el suport possible perquè són motor de futur i progrés social”, ha puntualitzat.

Comparteix

Icona de pantalla completa