Diari La Veu del País Valencià
La UV exigeix acatar les sentències que avalen la unitat de la llengua
Europa Press / València

Així, constata que les declaracions polítiques respecte a la definició de valencià “han generat una tensió que ha derivat en actes vandàlics i amenaces a la integritat de les persones, que no són acceptables i que alteren la convivència ciutadana”.

Per açò, en l’escrit, la UV “rebutja amb la màxima contundència” les amenaces rebudes pel professor Ramon Ferrer, en la seua qualitat de president de l’AVL, i ha sol·licitat així mateix a l’autoritat competent “la màxima vigilància i diligència per a evitar la reproducció dels fets i, més encara, la seua potencial conversió en actes de violència”.

Pel que fa a la definició de valencià, la Institució acadèmica ha recordat en l’escrit que la sentència número 474/2006 del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) assenyala que “l’única raó de la posició de la Generalitat és l’obstinació de la ignorància i el rebuig dels criteris científics que avalen la unitat lingüística”.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que amb una gran quantitat de sentències, l’última de les quals va ser dictada pel TSJCV al juliol de 2013 (núm. 4/2013), els tribunals han generat “suficient jurisprudència per afegir suport legal al reconeixement de la unitat lingüística entre el valencià i el català”.

De fet, ha recalcat que el Tribunal Constitucional “ja va concloure en 1997 que la denominació estatutària no és una denominació excloent” i que igualment l’última sentència del Tribunal Suprem, de 2012, “reitera que el valencià i el català són la mateixa llengua”.

A més, ha recalcat que la Universitat de València “ha desenvolupat un treball constant pel manteniment de la dignitat del valencià” i en aquest sentit ha destacat “l’important esforç” en la normalització de l’ús de la llengua desenvolupat en el si de la Institució acadèmica pels departaments, centres, instituts de recerca i serveis.

En aquest context, el Consell d’Adreça de la Universitat de València, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, el Departament de Filologia Catalana, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (seu de València) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València demanen “el respecte a la comunitat científica universitària en aquesta matèria, així com l’acatament de les sentències judicials que avalen la unitat lingüística de valencià i català”.

Comparteix

Icona de pantalla completa