Diari La Veu del País Valencià
Tres de cada deu treballadors patiran la síndrome postvacacional

Tres de cada deu treballadors patiran la síndrome postvacacional, segons especialistes dels hospitals de Quirónsalud a València i Torrevella. Prop del 20% dels afectats es recupera en un o dos dies, mentre que un 35% pot mantindre aquest malestar fins a dos setmanes, amb símptomes com ara fatiga, manca de fam, somnolència, molèsties musculars i cansament, a més d’alteracions psíquiques com ara apatia, irritabilitat, nerviosisme, inquietud, desesperança i tristesa.

L’especialista de la Unitat de Psicologia Clínica de l’Hospital Quirón, Marina Sangonzalo, ha explicat que es tracta d’un estat de malestar general que apareix acompanyat de símptomes que dificulten el retorn a l’activitat diària. No obstant això, ha advertit que si la síndrome no desapareix en 10 o 15 dies cal consultar el metge, atés que podria tractar-se d’un procés distint que requerira atenció especialitzada.

“Tots necessitem un procés d’adaptació a les noves circumstàncies i, de vegades, en tornar a la rutina apareixen dificultats que requereixen una mobilització dels recursos propis o aprendre’n altres nous que ens ajuden a enfocar de forma més adaptativa la situació”, ha recomanat.

Consells per a evitar-la

Per a no patir la síndrome postvacacional, els especialistes recomanen realitzar un àlbum de fotos i ordenar els records per a reviure els bons moments; planificar la incorporació a la rutina dos dies abans del final de les vacances com a període d’adaptació, reprenent a poc a poc els horaris habituals de gitar-se i alçar-se; a més de programar activitats d’oci per als primers dies després del retorn.

A més, cal dormir més hores els primers dies de la tornada a la normalitat i descansar de les vacances, regular en els primers moments i dies el nivell d’activitat i anar de menys a més per a sentir-se més competent i evitar el pensament en blanc (la felicitat de les vacances) i negre (el patiment de la rutina).

Per últim, és preferible no queixar-se permanentment per a no sentir-se malament i, en cas de notar-se molt afectat per la tornada al treball, cal evitar decisions vitals sobre el futur laboral. És preferible prendre consell i esperar a sentir-se millor, a més d’afrontar el retorn amb idees il·lusionants i traçar plans perquè es complisquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa