Diari La Veu del País Valencià
S’ha mort el director de teatre José María Morera

El director teatral valencià José María Morera ha mort als 83 anys a la localitat d’Ondara (la Marina), on s’havia retirat fa uns anys, segons ha confirmat a Europa Press el secretari del Consell Valencià de Cultura, Jesús Huguet, institució de la qual Morera va ser membre i en què també va ocupar càrrec de secretari.

Huguet ha destacat que Morera, nascut en el valencià carrer de Russafa l’any 1934, ha sigut “un dels referents teatrals espanyols” dels anys 60 i 70 i un “personatge cabdal” en la història teatral valenciana. La seua trajectòria professional va començar al Teatre Universitari de València i va passar després a la companyia de Núria Espert i Armando Moreno, com a ajudant de realització.

Va iniciar la seua trajectòria professional en 1964, després d’uns anys com a ajudant de realització en la companyia de Núria Espert. Sota la seua direcció es van estrenar a l’estat espanyol obres com Els físics, de Friedrich Dürrenmatt, i L’amant complaent, de Graham Greene. Amb Roses roges per a mi i Els segrestats d’Altona, va aconseguir el Premi Nacional de Direcció Teatral en 1969 i 1973, respectivament. També va guanyar el Premi de la Crítica de Barcelona en 1966 i el de la Crítica de Madrid en 1981 amb la direcció de Casa de nines. Morera va ser també el primer director a estrenar, en 1974, al Liceu de Barcelona, l’òpera Vinatea, de Matilde Salvador.

Més enllà de la seua trajectòria professional com a director d’actors, José María Morera va dirigir el Centre Nacional d’Iniciació del Xiquet i de l’Adolescent al Teatre, així com la Mostra de Cinema Mediterrani. En 2012 va cedir a l’Arxiu Municipal de Dénia la seua biblioteca especialitzada i el seu arxiu personal. En 2015, la Generalitat li va concedir la Distinció al Mèrit Cultural.

Com a director d’actors, Huguet recalca que va descobrir José Sacristán –qui va tindre paraules cap a ell en ser reconegut amb el Premi Emérita Augusta a Mèrida–, Josep Maria Pou i Emilio Guitérrez Caba, entre molts altres. El director mort serà acomiadat en un acte privat.

Després de conéixer-se l’òbit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha escrit en Twitter: “Dia molt trist per a la cultura i el teatre. Era un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX i un gran director teatral”.

També el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assegurat que és una “notícia trista per a la cultura valenciana. Descanse en pau”.

Des del món de la cultura, l’actor Juan Echanove també ha recordat Morera en aquesta xarxa social: “Molt apesarat estic. Gràcies José María Morera. Tu vas ser la persona i director que va desfermar en mi la passió pel teatre. Mai no t’oblidaré”. L’escriptora i directora general de Cultura, Carmen Amoraga, ha indicat que és “un dia trist per a la cultura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa