Diari La Veu del País Valencià
Morella anuncia el Sexenni del 2018

A Morella el temps es compta de sis en sis anys. Algú naix un any abans o dos després de determinat Sexenni. Un esdeveniment memorable es va produir fa dos o quatre o set Sexennis. Com els cicles olímpics dels grecs o les legislatures polítiques modernes, a la capital dels Ports la festa que l’any que ve arribarà a la 54a edició marca el calendari des de fa més de tres segles.

Una fita de tanta importància es cou a foc lent. Cal avisar la resta del món que estiga alerta, que en passant 12 mesos tornarà a celebrar-se el novenari d’acció de gràcies a la Mare de Déu de la Vallivana que, segons la tradició, va fer remetre una epidèmia de pesta que estava assolant la ciutat. Aixó és l’Anunci: la convocatòria per al Sexenni del 2018.

Amb el pas dels anys, el que al començament era un preludi de la festa grossa ha anat agafant rellevància pròpia. Des del 1897, a més, una cavalcada de carrosses de paper que llancen tones de confeti complementa amb evidents aires pagans el que en origen era una celebració exclusivament religiosa.

Una de les carrosses participants en la cavalcada s’exposa davant de l’església de Santa Maria. / DIARI LA VEU

Després de la missa en honor de la Mare de Déu de la Vallivana –just a migdia– es produeix l’Anunci en sentit estricte, quan un pregoner a cavall llig el ban que li ha sigut lliurat per l’alcalde. Aquesta funció va pertocar ahir a una pregonera –Ariadna Ripollés– que va anunciar el Sexenni del 2018 a la porta de l’ajuntament i després en una desena més d’indrets de Morella.

Ariadna Ripollés es prepara per a llegir el pregó de l’Anunci a la porta de l’ajuntament. / DIARI LA VEU

És la tercera pregonera de la història –abans ho van ser Elena Doménech i Helena Pallarés– i, uns minuts abans de pujar al cavall, és l’objectiu de tots els flaixos. Se la veu inquieta, però no perd el somriure ni la serenitat. “Això és molt especial. És representar tot el poble en un dia com l’Anunci. Tot està ben assajat”, explica la pregonera enmig d’una interminable sessió fotogràfica que només s’acaba quan puja al balcó de l’ajuntament a rebre el pergamí del pregó de mans de l’alcalde, Rhamsés Ripollés.

>

L’ajuntament està de gom a gom, com quasi tot Morella en un migdia xafogós on s’esperen 40.000 visitants. Entre ells hi ha els polítics, com el conseller de Cultura i Educació, Vicent Marzà, i la consellera de Sanitat, Carmen Montón. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, es troba en la comitiva oficial, on expressa que la jornada “és un dia de goig, de veure com la ciutat de Morella i tota la gent de Castelló mostra la voluntat d’organitzar el Sexenni amb tota la feina que costa”.

També és un dia de goig per al president de la Generalitat, Ximo Puig, qui recorda que ell era l’alcalde quan es va celebrar el 53é Sexenni. “Aleshores em va tocar fer la renovació del vot, que té molt a veure amb les arrels d’un poble i la manera d’entendre la vida d’un poble. També representa l’esperança en les noves fites. L’any que ve es complirà amb el mandat que fa tres segles van fer els antics morellans. Eixe és el camí, mantindre tots els valors positius que transmet aquesta festa. En aquell moment es va fer per a combatre una pesta i, ara, hi ha altres pestes que s’han de combatre, com ara la desigualtat, la pobresa i el fanatisme”.

L’alcalde Rhamsés Ripollés i el president Puig es fotografien amb la pregonera a l’ajuntament. / DIARI LA VEU

L’alcalde Rhamsés Ripollés destaca l’aspecte més festiu de l’Anunci: “És una festa sorprenent, que obri les portes a un any especial com és el del Sexenni. Parlem de xifres que fins que no estàs ací no eres conscient del que signifiquen: 60 tones de confeti; una gran batalla de color; alegria i diversió; 40 carrosses, amb 1.500 participants… Són unes festes que els morellans volem compartir amb tots els visitants que, alhora, també hi participen.”

Comparteix

Icona de pantalla completa