Diari La Veu del País Valencià
Una de les 25 sirenes que alertaven dels bombardejos a València es mostra a l’exposició ‘Tempesta de Ferro’

València va instal·lar durant la Guerra Civil 25 sirenes que s’activaven des del Micalet per a advertir de l’arribada dels avions. Un d’aquests artefactes es pot visitar en l’exposició temporal Tempesta de ferro, a la sala municipal del carrer Arquebisbe Mayoral.

La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha explicat que aquesta mostra es completa amb la sirena, fabricada a Barcelona a principis de la guerra i que funcionava mitjançant un motor elèctric que feia girar, a gran velocitat, la part interior d’alumini per a produir el so.

La sirena que s’exposa en l’ajuntament estava situada en la zona del port i és una de les dos que es conserven. L’altra està al seu lloc original, enfront de la Finca Roja, i es pot observar des del carrer al terrat d’un edifici de la plaça del Pintor Segrelles.

L’unica sirena encara a la seua ubicació original es troba en un edifici de la plaça del Pintor Segrelles. / UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Tempesta de ferro. Els refugis antiaeris a València és una exposició centrada en tres eixos temàtics. La primera part es dedica als atacs que va patir la ciutat per aire i mar i als mitjans per a repel·lir-los. Els panells informatius recorden que València va ser una de les ciutats que va patir més bombardejos, més de 440, especialment arran de ser la seu del govern de la República.

La segona part mostra els efectes dels atacs als edificis i en la població civil. L’impacte es calcula en 825 víctimes mortals i 2.831 ferits a 31 de gener del 1939, segons s’arreplega en la publicació editada amb motiu de la inauguració de la restauració del refugi situat als soterranis de l’ajuntament. El testimoniatge gràfic recollit pels fotògrafs de l’època reflecteix la duresa del conflicte.

La tercera tracta sobre la construcció de refugis escomesa per la ciutat. L’exposició porta oberta des del 19 d’abril i es tancarà el proper 3 de setembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa