Diari La Veu del País Valencià
Sanitat obri expedient a Aguas de Chiva pel brot de legionel·la a Calicanto

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha informat aquest dilluns de l’obertura d’un expedient informatiu a l’empresa de gestió d’aigües UTE Aguas de Chiva per a depurar possibles responsabilitats “davant els resultats de les anàlisis practicades el 4 d’agost, en les quals es va advertir de la falta de cloració de l’aigua en diferents punts de la xarxa de proveïment de Calicanto”.

En un comunicat, el departament que dirigeix Carmen Montón ha insistit que ha actuat “en tot moment d’acord amb els protocols establits per la Direcció General de Salut Pública respecte als casos de legionel·losi, tant en les mesures sanitàries adoptades com en les epidemiològiques”.

A més, en relació amb la identificació de la font del brot de legionel·losi a Calicanto, ha explicat que “no existeix cap dubte” que l’única relació entre tots els casos identificats fins al moment en relació amb el brot és l’aigua de la xarxa de proveïment per a consum humà de l’àrea on resideix la població afectada, subministrament que està sota la gestió de la UTE Aguas de Chiva.

Això s’explica perquè, “en primer lloc, la legionel·la és un bacteri que viu i prolifera exclusivament en l’aigua (i no es contagia de persona a persona, sinó a través d’aigua vaporitzada)”; en segon lloc, “no existeixen altres fonts d’exposició ambientals (com ara torres de refrigeració, obres públiques, fonts ornamentals) comunes en l’entorn dels casos contagiats” i, finalment, des que s’ha procedit a prendre les mesures sanitàries sobre l’aigua de consum humà recomanades (en particular la hipercloració de l’aigua) no s’han descrit nous casos”. Aquesta hipercloració s’ha de mantenir i vigilar molt estrictament des de l’àmbit municipal “en tot moment i en tota l’extensió de la xarxa per a assegurar-se de la seua efectivitat”, ha remarcat Sanitat.

Les mesures sanitàries que han d’adoptar-se en aquests casos són clares i són les que la conselleria assegura que va traslladar a l’Ajuntament de Xiva el passat 3 d’agost. L’execució d’aquestes mesures depén tècnicament de l’UTE Aguas de Chiva, sota el control de l’Ajuntament, i la supervisió des de la direcció general de Salut Pública.

El 4 d’agost, en els controls, es va advertir de la falta de cloració de l’aigua en diferents punts de la xarxa de proveïment d’aigua de Calicanto quan un dia abans la conselleria, a través del centre de salut pública de Manises, havia donat instruccions a l’Ajuntament per a hiperclorar l’aigua de la localitat, entre altres mesures.

El total d’afectats pel brot és de set casos. L’últim cas declarat relacionat amb el brot de legionel·losis de Calicanto és de l’11 d’agost. Des de llavors no se n’han detectat de nous.

Comparteix

Icona de pantalla completa