Conselleria dóna llum verda al tractament aeri contra la mosca negra a Cullera

/ Cullera
21 agost 2017 01:00h

La Conselleria de Sanitat ha donat llum verda a la fumigació aèria contra la mosca negra al terme de Cullera després que l’Ajuntament demanara, a principis d’any, i també en 2016, aquest tractament per a combatre la plaga que afecta el municipi i les localitats de la Ribera del Xúquer. Finalment, l’actuació s’efectuarà davant de la gran proliferació de l’insecte al llarg de l’estiu, factor que ha generat molèsties i problemes sanitaris als veïns. Aquesta mesura urgent també se realitzarà a Sueca tal com va publicar e Diari la Veu.

Per al tractament, que es farà a curt termini, s’utilitzarà un biocida creat a partir de bacteris encarregats d’eliminar les larves. Aquest producte és totalment innocu i no afecta les persones ni altres éssers vertebrats. En espera de l’autorització, el consistori cullerenc havia intensificat les accions preventives contra la plaga al llarg d’este últim any i, a més a més, ho ha fet amb un desenvolupament distint. Si abans s’actuava puntualment com a mesura preventiva quan es detectava un focus d’activitat de mosca negra o altres especies com el mosquit tigre, enguany, l’Ajuntament ha realitzat un seguiment anual a través de tècnics especialitzats per a controlar i minimitzar l’impacte que l’insecte té sobre l’ecosistema local.

Fins al moment, les actuacions s’han fet via terrestre. S’ha operat sobre les zones baixes del riu Xúquer i qualsevol lloc on s’ha apreciat una presència anormal de l'insecte. També s’han utilitzat drons xicotets per a detectar la presència dels focus. Açò s’ha compatibilitzat amb l’ús de predadors naturals amb la capacitat de controlar l’augment de la població de la mosca, seguint així un protocol d’actuació amb molt poc d’impacte en l’entorn.

El regidor de Medi Ambient, Hugo Font, ha indicat que el tractament aeri "és una actuació per a incrementar les mesures que s’han dut a terme durant l’últim any amb la intenció d’eliminar els focus de larves de mosca negra i tractar d’evitar la fase alada d’este insecte i les seues molestes picadures".

Fins al moment, les actuacions s’han fet via terrestre i s’ha operat sobre les zones baixes del riu Xúquer

L’alcalde, Jordi Mayor, per la seua part, ha dit que "és un treball que es realitza amb la supervisió i l’autorització de la Conselleria de Sanitat per a garantir la salut pública no sols del municipi de Cullera, sinó també de les poblacions dels voltants davant l’acció de la mosca negra".

Encara que el tractament aeri mai és la primera mesura duta a terme, aquesta intervenció permetrà que el producte utilitzat puga ser efectiu en zones impossibles de tractar via terrestre. La mesura suposa un pas més en la lluita contra els problemes que este insecte pot causar en la població.

A més a més, encara que el producte està principalment destinat a matar la mosca negra, també resulta efectiu per a reduir la població d’un altre enemic habitual durant  l’estiu, el mosquit tigre.

La mosca negra

A diferència del mosquit tigre, la mosca negra pot arribar a desplaçar-se a una distància d’entre 20 i 30 kilòmetres. Açò fa que siga més difícil controlar els seus focus i la seua població. A més a més, mentre que els mosquits piquen, la mosca negra efectua una mescla entre picadura i mos que en alguns casos pot ocasionar un xicotet sagnat.

Aquest insecte viu prop de cursos d’aigua corrent, neta i ben oxigenada, on les femelles aprofiten per a posar ous sobre la vegetació aquàtica.

next