Diari La Veu del País Valencià
Contemplar un eclipsi solar sense la protecció adequada, una activitat d’alt risc

Els esdeveniments astronòmics tenen quelcom que produeix fascinació. Després dels Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç de fa un parell de setmanes, els admiradors del cel tenen hui una nova cita. Ja hi ha qui l’ha batejat com a “l’eclipsi del segle”, si bé aquesta denominació només és vàlida des del punt de vista nord-americà. Allà, als Estats Units, hui l’astre rei quedarà ocultat completament per la lluna. Es tracta, doncs, d’un eclipsi de sol total; el primer que creuarà de costa a costa el país des del 1918.

A Centreamèrica, el nord de Sud-amèrica i Europa, l’eclipsi solar serà parcial. Però, tot i això, l’observació d’aquest fenomen astronòmic sense la protecció adequada pot provocar lesions irreparables en la visió. Així ho va advertir el passat divendres el Col·legi d’Òptics Optometristes de la Comunitat Valenciana (COOCV). El president del COOCV, Vicente Roda, explica que aquest fenomen comporta “importants riscos per a la visió a causa de la gran lluminositat del sol i la radiació ultraviolada que genera”.

L’observació d’un eclipsi solar sense la protecció adequada pot provocar lesions irreparables en la visió

Durant un eclipsi, com que el sol està ocult, no hi ha sensació de molèstia. El perill, però, apareix quan el sol torna a brillar i la pupil·la està dilatada. Aleshores, segons adverteix Roda, “la retina pot sofrir danys de forma temporal o permanent, en funció de la intensitat de la llum rebuda i del temps d’exposició”. En aquesta línia, assenyala que cal parar “especial atenció” als xiquets, ja que els seus ulls són més sensibles a aquest tipus de radiacions, a les persones amb problemes de visió, i a les que hagen consumit alcohol o altres drogues, “perquè corren un alt risc per la dilatació de les pupil·les”. A més, Roda alerta que “si apareixen molèsties oculars, una taca al centre de la màcula o s’ennuvola la vista cal acudir immediatament als serveis d’urgències oftalmològiques”.

Sempre amb precaució

Hi ha una primera norma ben clara. Mai s’ha d’observar el sol directament: ni a ull nu, ni amb ulleres de sol, ni amb cap instrument, ni amb filtres solars que no estiguen destinats a aquesta finalitat. A partir d’ací, els experts fan altres recomanacions, com ara “no usar instruments o procediments casolans, com radiografies, negatius fotogràfics, vidres fumats o els diversos invents que podem robar en Internet”.

Una bona opció, per contra, és emprar ulleres d’eclipsi adquirides en establiments d’òptica, tot i que “en cap cas es recomana la seua utilització durant més de trenta segons seguits”. Segons indica el COOCV, aquestes ulleres “han d’estar homologades per a l’observació solar i prescrites per un òptic optometrista” i, a més, s’han d’utilitzar sempre “seguint al peu de la lletra les instruccions per a un ús adequat”. Els experts també avisen que no s’han d’usar ulleres que tinguen més de tres anys, ja que “possiblement no compleixen l’actual estàndard de seguretat”.

Una bona opció per a contemplar aquest fenòmen astronòmic és emprar ulleres d’eclipsi adquirides en establiments d’òptica

Finalment, apunten la possibilitat de contemplar l’eclipsi observant la seua imatge projectada a través dels forats realitzats en una cartolina, creant una cambra fosca: “Per exemple, la imatge aconseguida sobre una paret o un sostre, amb un espill pla cobert completament amb un paper, al qual se li ha retallat un forat de menys d’un centímetre de diàmetre”. Tanmateix, remarquen que no s’ha d’observar mai la imatge del sol a l’espill, sinó només la imatge projectada.

El País Valencià haurà d’esperar

Tot i l’ampli ressò que està tenint aquest eclipsi, a la península Ibèrica serà un esdeveniment més aviat anecdòtic, i nul a la costa mediterrània. Sí que es podrà observar un eclipsi parcial “en la meitat oest de la península des de les 20.45 hores, just coincidint amb la posta de sol, fins a les 21.20 aproximadament, quan l’astre s’oculte”, explica Antonio Pérez Verde, divulgador científic especialitzat en astronomia i ciències de l’espai, a Europa Press. Però al País Valencià no s’apreciarà res. El límit de visibilitat d’aquest eclipsi a la península, explica l’expert, és “la línia que va des d’Almeria a Saragossa, i com més a l’oest, millor”.

“L’eclipsi del segle” no es podrà contemplar al País Valencià

Pérez Verde conta que els eclipsis solars no solen tindre “una periodicitat fixa a curt termini, però cada any pot haver-hi un o fins i tot dos”. El pròxim eclipsi total serà el 2 de juliol del 2019 i serà visible a Amèrica del Sud. A casa nostra, caldrà esperar fins al 12 d’agost del 2026. Els municipis castellonencs estaran en la línia central de l’eclipsi. Quan arribe el moment, caldrà tindre presents les recomanacions dels experts per tal de gaudir-lo sense riscos.

Comparteix

Icona de pantalla completa