Diari La Veu del País Valencià
Mario Gas du l’absurditat de ‘Calígula’ al Teatre romà de Sagunt

Calígula arriba el 18 i 19 d’agost a Sagunt a Escena amb les entrades quasi exhaurides. Mario Gas dirigeix el text d’Albert Camus, amb un muntatge protagonitzat per Pablo Derqui que tracta temes recurrents en l’obra de l’autor com l’absurd existencial, l’alienació metafísica, el sofriment i la lògica del poder.

L’obra és una de les grans peces dramàtiques d’Albert Camus. Basada en l’emperador romà descrit per Suetoni, Calígula és, en realitat, una sèrie d’obres dins d’una única peça. El protagonista de l’obra, interpretat per Derqui, es troba cara a cara amb l’absurd després de la mort de la seua germana i amant Drusil·la i sotmet els seus súbdits a una aterridora sèrie de mostres del que ell considera la veritat absurda: que els homes moren i són infeliços. Calígula vol sostindre la lluna en les seues mans. Fer-ho és impossible. Envia el seu amic Helicó per a trobar-la i veure-la surant en la superfície d’un llac i dragar-la fora de l’aigua, és absurd. Sap que està demanant l’impossible. Seria igualment impossible, en la seua ment, enviar Helicó a buscar un significat en l’univers, una justificació per a viure la pròpia vida d’una manera o una altra.

Si no pot aconseguir tindre la lluna a les seues mans, i sap que no pot, aleshores es conformarà amb el fet que tots entenguen la veritat del món: “Faré d’ells un regal real, un regal d’igualtat. I quan tot estiga anivellat, quan l’impossible haja vingut a la terra i la lluna estiga a les meues mans, aleshores, potser, seré transfigurat i el món renovat; aleshores els homes no moriran més i per fi seran feliços”, relata el text.

Junt amb Pablo Derqui, qui anteriorment ja havia treballat amb Mario Gas en l’obra La mort d’un viatjant d’Arthur Miller, estaran els actors Borja Espinosa, Mónica López, Bernat Quintana, Xavi Ripoll, Pep Ferrer, Pep Molina, Anabel Moreno i Ricardo Moya. Lobra, una coproducció del Festival de Mérida i el Grec de Barcelona d’aquest any, compta amb la traducció de l’obra de Camus de Borja Sitjà, l’escenografia de Paco Azorín i la il·luminació de Quico Gutiérrez.

Comparteix

Icona de pantalla completa