Diari La Veu del País Valencià
El PP demana fitxar els turistes problemàtics d’Airbnb i que se’ls puga desnonar en dos hores

Al Partit Popular no li agrada la nova Llei de Turisme que està elaborant el Consell. A parer del portaveu especialitzat en aquest sector a les Corts, Fernando Pastor, el projecte apadrinat pel president de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), Francesc Colomer, “fa aigua i no dóna solucions”, en concret al “problema dels apartaments turístics il·legals”.

Pastor no vol “fer-li la llei a Colomer”, però ofereix els seus “consells” perquè la norma siga veritablement efectiva. Aquests consells els va oferir ahir durant una roda de premsa on va retraure a Colomer que vinculara els usuaris de pisos turístics clandestins amb els “problemes d’ordre públic”. A parer del diputat del PPCV això “és fals” i, a més, forma part d’un “discurs perillós”, perquè el ben cert és que “qualsevol turista, d’hotel o d’apartament, pot adquirir una botella d’alcohol i ingerir-la”.

La solució, segons Pastor, passa per tres mesures que el PPCV anirà desenvolupant al llarg de la tramitació de la llei, ara en fase d’avantprojecte. Són normes que, a més, “no suposen despesa pressupostària” sinó que “només demanen ganes de treballar.

Desnonar turistes en dos hores

Pastor reclama un desnonament exprés per als turistes que causen problemes als apartaments, actualment regulat per la Llei d’Arrendaments Urbans espanyola, que tarda mesos. Al seu parer, cal donar “una solució ràpida” als veïns que pateixen aquests “comportaments indesitjables”.

Si la policia comprova que la denúncia és certa “s’hauria de poder desallotjar la persona problemàtica en dos hores”. La mesura –pensa el portaveu de Turisme del PPCV– tindria “un efecte dissuasiu” i, així, aquests turistes “s’ho pensaran dos vegades” abans de causar problemes.

Pastor, però, no va explicar com una llei autonòmica pot regular l’expulsió automàtica de l’ocupant d’un habitatge privat sense una ordre judicial. Preguntat sobre aquest entrebanc, el diputat va descarregar la responsabilitat en Colomer, a qui va instar al fet que, “si cal, que col·labore amb l’Estat” per tal de superar aquestes dificultats legals.

Fitxer de turistes “problemàtics”

Per tal de dissuadir contra aquests “comportaments indesitjables”, el diputat del PPCV demana la creació d’un registre dels turistes que hagen generat problemes durant la seua estada al País Valencià. Els propietaris dels establiments turístics, en qualsevol modalitat, hi tindrien accés per tal de denegar-los el lloguer, com succeeix amb el dret d’admissió en locals. Pastor matisa –també sense aclarir com es faria– que aquest registre s’elaboraria “amb respecte al dret a la protecció de dades i altres lleis”.

La tercera mesura se centra en els mateixos apartaments il·legals. Proposa que es creuen dades entre administracions –Hisenda, registre de la propietat i cadastre– i empreses privades que presten serveis de llum i aigua per a poder detectar en quins apartaments hi ha activitat i que afloren així els irregulars.

Mata: “Mesures pròpies d’un règim totalitari”

El portaveu socialista a les Corts, Manolo Mata, va fer servir paraules gruixudes i una mica d’ironia per a desqualificar les propostes de Pastor. Mata va celebrar en un comunicat que “els turistes poden estar molt tranquils perquè no governa el PP, a la vista de les seues absurdes propostes” i va recordar que les solucions que defensa “no sols competeixen a l’Estat, sinó que a més són més pròpies d’un règim totalitari, on no es respecten els drets dels ciutadans”.

El socialista va denunciar que “el PP continue atacant un sector que està sent determinant en la creació d’ocupació i que és el principal motor” de l’economia. “És inadmissible la contínua crítica destructiva que executa el PP sobre el turisme amb propostes inviables que ni ells mateixos es creuen”, va sentenciar Mata.

Comparteix

Icona de pantalla completa