Diari La Veu del País Valencià
Pedreguer posa en marxa la confecció d’un pla estratègic que aconseguisca una agricultura sostenible

Reactivar el sector primari com un dels eixos de l’economia local, preservar l’espai agrari del municipi i fer-ho de manera sostenible, socialment responsable i coherent amb l’entorn. Aquests són els principals objectius del Pla Estratègic de Desenvolupament Agrari Sostenible que pretén confeccionar l’Ajuntament de Pedreguer (la Marina Alta) en els pròxims mesos i amb la implicació dels veïns i veïnes del municipi.

L’elaboració del Pla, que anirà a càrrec de la consultoria estratègica local Prohenec, es realitzarà en diverses fases. En primer lloc, una diagnosi detallada de la situació actual del sector agrari al municipi (que s’aconseguirà per mitjà del treball amb els agents locals implicats) permetrà conéixer les principals deficiències, necessitats, fortaleses i oportunitats que presenta el sector actualment.

Sobre aquesta base, es procedirà a l’anàlisi estratègica dels condicionants que n’han limitat el creixement i a l’estudi de les possibles alternatives per a la transformació del sistema agrari local. Finalment, s’elaborarà un catàleg d’actuacions per tal d’aconseguir efectivament l’esmentada transformació, catàleg que inclourà les indicacions per tal de dur-les a terme, els objectius que es pretenen aconseguir i el cronograma previst per a la seua implementació. De resultes de tot plegat s’espera definir les directrius que presidiran el desenvolupament agrari del municipi en els pròxims anys.

Arran de les transformacions experimentades com a conseqüència de l’impuls productiu hortofrutícola d’altres indrets de l’Estat, la competència estrangera i globalització del mercat, el sector agrari de Pedreguer ha experimentat en les últimes dècades un deteriorament ben significatiu, que ha suposat, al seu torn, l’abandonament de parcel·les, la intrusió a l’espai agrícola d’activitats alienes, la fragmentació i la degradació del territori i la reducció dràstica de l’ocupació agrària, segons fonts municipals.

El sector agrari de Pedreguer ha experimentat en les últimes dècades un deteriorament ben significatiu

Aquesta és a grans trets la situació que es vol revertir aprofitant el gran potencial agrari del municipi, atesa la qualitat del sòl, les peculiars condicions climàtiques i l’alt valor paisatgístic de la zona, mitjançant la modernització de les explotacions, la col·laboració entre els productors, el canvi en els conreus (mitjançant la recuperació d’antics i la introducció de nous), l’aprofitament dels nous canals de comercialització i la diferenciació dels productes, entre moltes altres mesures concretes que sorgiran del procés d’elaboració del pla i que serviran per fer que el sector primari puga recuperar la seua condició tradicional de creador de riquesa i ocupació, mantenidor de l’entorn natural i proveïdor de recursos de proximitat i qualitat.

Tal com ha assenyalat Àngela Barber, regidora d’Agricultura i Medi Ambient, amb aquesta iniciativa i mitjançant la reflexió, el debat i la participació del conjunt de la ciutadania de Pedreguer, i especialment dels agents agraris locals, “es podrà definir el futur que volem per al sector agrari del nostre poble i les accions a dur a terme per tal de fer-lo realitat. Tot això, des dels principis de sostenibilitat, adequació i no deteriorament de l’entorn, viabilitat tècnica i econòmica, i utilitat social”.

Comparteix

Icona de pantalla completa