Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat ha reduït de 95 a 55 dies el temps de pagament als proveïdors

El País Valencià és el segon territori de l’Estat que més ha reduït el període mitjà de pagament a proveïdors en el primer semestre de l’any en passar de 95 dies a 55. Això suposa que el termini per a abonar les factures ha descendit 40 dies, segons un informe elaborat per la federació de treballadors autònoms ATA.

A l’estat espanyol, el període mitjà de pagament del conjunt de les administracions públiques ha descendit en el primer semestre de l’any només un dia respecte als terminis de desembre de 2016 en passar de 72 a 71 dies. L’estudi assenyala que, malgrat aquesta reducció, el termini en el qual els autònoms cobren les seues factures continua sent major als 30 dies establits legalment i que sols algunes administracions autonòmiques paguen en menor temps.

L’informe de morositat del primer semestre assenyala que, per primera vegada, les administracions autonòmiques (amb 54 dies) paguen en menor temps que la central i la local, tot i que sense complir els 30 dies de màxim que estableix la llei. Això es deu al fet que són les úniques que han reduït els períodes mitjans de pagament des de l’inici de l’any –10 dies– enfront de l’augment registrat tant a l’administració central com a la local.

Així, les administracions locals paguen de mitjana les seues factures als autònoms en 88 dies, huit dies més que els 80 que registrava en desembre de 2016, i la central en 68 dies de mitjana, amb un augment en el període analitzat per ATA de 25 dies, passant dels 43 dies de desembre de 2016 als 68 de juny. ATA recorda que l’Estat és l’administració a la qual menys serveis presten els autònoms.

Madrid i La Rioja, les més tardanes

Per comunitats autònomes, la Comunitat de Madrid i La Rioja són les administracions que més tarden a pagar els autònoms, amb 82 dies de mitjana. Els segueixen Cantàbria, amb 74 dies de mitjana, i Aragó i Galícia, ambdues amb 64 dies de mitjana.

Per contra, ATA valora el treball de Navarra i Múrcia, que compleixen amb els terminis establits per la Llei de Morositat i paguen als seus proveïdors autònoms en 22 i 32 dies de mitjana, respectivament. En concret, la Regió de Múrcia ha aconseguit reduir en 67 dies el període mitjà de pagament i ha passat dels 99 dies de mitjana de desembre del 2016 als 32 de juny del 2017.

Gandia fa esperar 475 dies

Gandia és l’ajuntament de l’Estat que més es demora en el seus pagaments amb una mitjana de 475 dies. Per darrere, se situen Jaén (473 dies), Algesires (385 dies), Parla (352 dies), Telde (319 dies), Jerez de la Frontera (277 dies), Alcorcón (251 dies), Chiclana de la Frontera (178 dies), Vélez-Málaga (168 dies) i Granada (164 dies).

Per contra, els ajuntaments amb menor termini de pagament a proveïdors són Fuengirola (9 dies), Vigo (19 dies), Càceres (22 dies), Màlaga (22 dies), Dos Hermanas (25 dies), Segòvia (24 dies), l’Hospitalet de Llobregat (24 dies), Badajoz (24 dies), Ciudad Real (25 dies) i Barcelona (27 dies).

Comparteix

Icona de pantalla completa