Diari La Veu del País Valencià
El 40% dels incendis són intencionats

El Grup Operatiu de Recerca d’Incendis Forestals (GOIIF) de la Generalitat Valenciana ha analitzat enguany la causa d’un total de 233 incendis forestals al País Valencià, dels quals el 39,9% són intencionats, el 27,8% ocasionats per raigs i el 21% per “imprudències”. De la resta es desconeixen les causes.

Aquest òrgan, dependent de la Conselleria de Medi Ambient, està integrat per 14 agents mediambientals especialitzats als quals se sumen altres efectius del territori on s’investiga. Després de l’anàlisi generen un informe pericial de causa amb les conseqüències que ha suposat per a la naturalesa, segons detalla la Generalitat en un comunicat.

Al llarg d’enguany, la Generalitat ha rebut 250 denúncies presentades pels agents mediambientals, la Guàrdia Civil, la Policia Autonòmica i també per la Policia Local, de les quals 31 ja tenen un expedient sancionador iniciat.

Els incendis intencionats són sempre remesos a les corresponents fiscalies i, en cas d’intervenir actuacions judicials contra els autors, es deriven al jutjat competent com a part de la funció de policia judicial genèrica que tenen atribuïts els agents mediambientals de la Generalitat.

Quan la causa de l’incendi és natural, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) aporta, entre una altra informació, registres del Sistema de Detecció de Raigs traslladats a informes que inclouen mapes de precipitació del radar al costat de registres pluviomètrics.

Un 27,8% per fenomens naturals

Aquestes dades resulten essencials per a conéixer amb certesa el recorregut dels fenomens turmentosos i els raigs que poden estar darrere dels incendis que ocorren. En aquest cas, el 27,8% dels 233 incendis investigats pel GOIIF són provocats per aquests fenomens naturals.

En els casos en què l’actuació dels autors no revesteix caràcter de delicte, és el departament de sancions de la Conselleria el que instrueix els expedients sancionadors per incendis, de manera que els agents exerceixen la funció de policia administrativa en la matèria.

Així, sota la coordinació i supervisió dels fiscals d’incendis de cada audiència provincial, existeixen canals de col·laboració i cooperació amb les forces i cossos de Seguretat de l’Estat per a tots els casos en què aquests intervenen, la qual cosa garanteix la unitat d’esforç i optimització de recursos en honor d’un millor resultat indagatori, expliquen des del departament que dirigeix Elena Cebrián.

Comparteix

Icona de pantalla completa