Diari La Veu del País Valencià
Puig: Volem un projecte federal per a Espanya i per al PSOE

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, assegura que en la formació valenciana sempre hi ha hagut una posició “federalista majoritària” i que això “no significa ser independents, sinó federals”. El líder dels socialistes valencians s’ha pronunciat així en una entrevista concedida a Europa Press, on reflexiona sobre la situació estatal del partit i de la federació valenciana.

“És un plantejament que ara des del punt de vista de l’acceptació de la plurinacionalitat per part del secretari general del PSOE –Pedro Sánchez– obri un camí a una major autonomia, però no independència; nosaltres volem un projecte federal per a Espanya i per tant també per al PSOE”, insisteix el líder socialista.

Respecte als pròxims passos a seguir en el si de la formació valencianista, Puig veu “fonamental” tancar “ràpid i bé” els congressos provincials del PSPV, així com “propiciar els màxims acords possibles”. “Aquesta és la meua predisposició”, subratlla, al mateix temps que demana que l’organització pense “com pot ser més útil als valencians: actuant”. “Hem passat per temps de debat i ara és temps d’acció”, destaca el també president de la Generalitat, qui descarta opinar sobre possibles candidats a aquests conclaves.

Sobre la seua gestió al capdavant de la formació –liderada per ell des del 2012 i que l’ha reelegit enguany amb un 57,7% dels vots enfront del candidat ‘sanchista’ Rafa García–, considera que en aquests anys s’ha aconseguit “passar de l’oposició al govern; una actualització del projecte polític i una considerable aliança intergeneracional que ha portat a una renovació profunda”.

Respecte als errors, reconeix que “sempre se’n cometen”, encara que prefereix “que els expliciten els adversaris”. No obstant açò, afirma que “hi ha qüestions que faria d’una altra manera. Sempre et quedes amb el regust que la gestió dels recursos humans és manifestament millorable i, de vegades, hi ha persones que es poden sentir maltractades”.

“Això és el que més em dol, que en moments determinats haja pogut ser injust amb algú”, afegeix Puig, qui ja va anunciar que els pròxims quatre anys seran els seus últims com a secretari general del PSPV-PSOE.

Renovació dels governs

En aquest temps, preveu un “repte fonamental” com és “articular aquella majoria suficient perquè el projecte de progrés de la Comunitat no siga un parèntesi entre dos buits”. En la seua opinió, existeix “una gran responsabilitat” no solament en l’àmbit autonòmic, sinó també en el local, ja que els socialistes governen, “normalment en coalició”, quasi el 80% de la població valenciana.

L’objectiu, per tant, és “acabar bé aquests processos de govern, complir els programes electorals i els compromisos d’investidura i propiciar la renovació”, assenyala.

Després del XIII Congrés Nacional del PSPV, que Puig dóna per “ben tancat”, espera que els socialistes valencians continuen “avançant junts per a millorar la vida dels ciutadans”, que “és l’objectiu per al qual va nàixer aquest partit”.

Sobre la composició de membres de la seua executiva (74), apunta que s’ha produït “un canvi en la percepció de l’executiva plenària” perquè ara “tots els membres tenen una dedicació concreta” i “totes les preocupacions dels ciutadans tenen algun rostre visible” en el si d’aquest òrgan.

Comparteix

Icona de pantalla completa