Diari La Veu del País Valencià
Riba-roja troba caixes amb 440 llibres de turisme sense estrenar encarregats pel govern del PP

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria continua descobrint noves troballes en una nau de propietat pública. Ara han aparegut abandonats des de l’any 2008 un total de 440 llibres sobre rutes turístiques que tenen com a protagonista diversos paratges del terme municipal, segons fonts municipals. El cost dels 2.000 exemplars que es van imprimir va ser de 15.246 euros pagats amb fons municipals.

La iniciativa originària del consistori consistia en un treball sobre els nombrosos recursos turístics que posseeix Riba-roja de Túria amb l’objectiu d’augmentar l’oferta de la localitat. Per a açò, quatre tècnics i estudiosos van elaborar 10 rutes que transcorrien sobre diversos paratges forestals que, en una segona fase, haurien de ser homologats i senyalitzats convenientment. No obstant açò, la segona fase del projecte no es va executar mai ni s’ha homologat per part de la Conselleria de Medi Ambient sobre la idoneïtat de les mateixes ni sobre les seues característiques ni atractius naturals, ni tampoc s’han instal·lat els senyals al llarg del recorregut. De fet, en la mateixa nau s’han localitzat set panells de grandària quadrada i altres 31 mastelers. A més, dels 2.000 llibres impresos se’n van quedar 440 sense repartir –el 22% del total– i abandonats, encara que en bon estat.

A més, l’equip de govern ha alertat que la data de la factura amb què es van pagar els treballs d’impremta és del 18 de desembre de 2006 i, no obstant açò, les inscripcions en cada exemplar es refereixen a l’any 2008, és a dir, es van facturar quasi un any abans que conclogueren.

El treball dels autors proposa un total de deu rutes que transcorren per diverses àrees del terme municipal: el nucli urbà de Riba-roja, el camí del Mas de Toni i Vicent, recorregut cap al plàtan del Mas de Traver, València la Vella i els Pous, de Santa Mònica a la Vallesa de Mandor, Pou d’Escoto, Porxinos i la Mallà, Eco-ruta de la Muntanya del Frare, excursió a la cova Colom, senda jaciment Pla de Nadal i, finalment, els masos del Pla de Quart.

La totalitat dels exemplars es trobava a l’interior de diverses caixes de cartró apilades en el magatzem municipal on l’Ajuntament està realitzant obres de neteja i adequació per destinar-lo a diverses funcions socials. Cal recordar que ja hi han aparegut fins ara material escolar i instruments musicals, aparells de gimnàstica saludable, panells sobre rutes mediambientals i ara els esmentats llibres. El material trobat en els últims mesos té un cost que superarà els 40.000 euros en total.

Obert expedient informatiu

Per açò, l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha obert un expedient informatiu de recerca sobre la troballa d’aquests nous recursos materials pagats amb fons públics per a esbrinar les raons per les quals els llibres sobre les rutes turístiques van romandre durant anys abandonats i sense cap tipus de cura ni atenció en un magatzem municipal. A més, es realitzarà un inventari detallat de tot el material i la destinació de cadascun d’ells englobat en el seu corresponent departament municipal.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha obert un expedient informatiu de recerca sobre la troballa d’aquests nous recursos materials pagats amb fons públics.

L’alcalde també ha afirmat que aquesta nova troballa “és un nou episodi que cal incloure en el llibre en què d’ací a molts anys es narraran les gestes de la mala gestió del Partit Popular al llarg de dues dècades. Un temps en què va quedar demostrat el llast que va suposar per a les arques públiques el balafiament i el descontrol econòmic; per açò, reclamarem totes les responsabilitats que pertoquen, perquè estem davant uns fets molt greus, per a vergonya dels dirigents del PP que durant aquells anys estaven al capdavant de l’ajuntament, entre ells l’actual portaveu municipal María José Ruiz”.

Comparteix

Icona de pantalla completa