Diari La Veu del País Valencià
Airbnb, HomeAway i Rentalia obvien el requeriment de Turisme de no publicitar apartaments il·legals

Si bé la ‘turismefòbia’ no suposa cap problema al País Valencià, segons s’han encarregat d’assegurar en els últims dies tant el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, com el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la proliferació d’apartaments turístics al marge de la legalitat sí que representa actualment un repte per a les administracions. En aquest sentit, des de la Generalitat s’ha apostat per incrementar el control sobre els allotjaments sense regular que persones o empreses privades publiciten a través d’aplicacions i pàgines web.

Aquesta vigilància va suposar l’obertura en el segon semestre de 2016 dels corresponents expedients sancionadors a set plataformes de lloguer d’apartaments. El control d’aquest tipus d’activitat econòmica ha continuat enguany i, actualment, hi ha oberts altres set expedients que podrien acabar amb les corresponents sancions previstes en el projecte de Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat que es tramitarà en el pròxim període de sessions de les Corts. Així ho va avançar aquest dijous el mateix president durant la roda de premsa de valoració de la campanya turística d’estiu, on va insistir en la necessària “regulació, control i protecció en tot allò referent a l’allotjament il·legal per a beneficiar els ciutadans, tant els residents com els que vénen, que han de tindre garanties i seguretat a l’hora de poder gaudir de la ciutat”. El nom de les noves empreses investigades no ha transcendit atés que Turisme encara està en període de notificació de les diligències d’investigació als afectats.

Sobre els expedients incoats en 2016, tres dels set procediments ja s’han resolt. Segons ha pogut saber Diari La Veu, tres de les plataformes sancionades es van mostrar molt “col·laboradores” després de rebre el requeriment de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), que els instava a no publicitar allotjaments que no estigueren registrats d’acord amb el que estipula la llei. Aquestes tres plataformes són Milanuncios, Fotoalquiler i Ya encontré, segons van explicar a aquest diari fonts coneixedores del procediment, que van assenyalar que en un dels casos l’expedient es va resoldre amb un apercebiment, i en altres dos amb multes atenuades que rondarien els 4.000 euros.

Davant la “bona voluntat” d’aquests tres portals, l’AVT s’ha trobat amb el silenci de Miumba. Amb aquesta empresa, l’AVT s’ha intentat posar en contacte en reiterades ocasions, però totes les comunicacions li són retornades, expliquen les mateixes fonts. Així doncs, la comunicació entre Turisme i aquesta empresa de lloguer d’apartaments es limita al Butlletí Oficial de l’Estat, on s’han publicat fins ara les diferents fases de l’expedient sancionador.

Amb qui sí que hi ha hagut comunicació és amb les tres grans plataformes del sector: Airbnb, HomeAway i Rentalia. A diferència dels portals que es van mostrar col·laboradors, aquestes tres empreses, que van ser sancionades amb multes d’entre 20.000 i 30.000 euros, van presentar un recurs d’alçada contra la decisió de Turisme, que ha sigut desestimada. Segons les fonts consultades, el procediment es troba en un punt en què aquests portals paguen i, per tant, es resol l’expedient o decideixen portar el cas a la justícia. La via administrativa s’ha esgotat.

Coincideix, a més, que aquests tres portals tampoc han accedit a la petició de l’AVT de demanar, com a requisit per als allotjaments turístics, que es publicite a les seues webs el número de llicència que atorga l’Agència Valenciana de Turisme als pisos que es registren com a turístics. Aquest plantejament obri la porta al fet que el departament que dirigeix Colomer inicie nous expedients una vegada els vigents es resolguen. Aquests nous procediments, però, podrien suposar un perjudici econòmic per als portals que contravinguen la legislació, molt més important que en l’actualitat. I és que en la llei actual de Turisme, les sancions per aquestes pràctiques arriben a un màxim de 30.000 euros, però amb la nova Llei d’Oci, Turisme i Hospitalitat, les multes per intrusisme i competència deslleial al sector hoteler regulat ascendeixen fins a un màxim de 600.000 euros. Aquesta llei podria entrar en vigor a finals d’any, amb la qual cosa els futurs expedients, si Airbnb, HomeAway i Rentalia no accedeixen a exigir el número de llicència, podrien portar aparellades multes molt més importants.

Inspeccions aleatòries

Sobre l’existència de pisos turístics il·legals, Puig va assenyalar que “és evident que existia una falta d’adequació en la regulació existent, per això la llei valenciana de Turisme, Oci i Hospitalitat donarà resposta augmentant extraordinàriament la capacitat d’intervenció i la capacitat disciplinària”. El president va explicar que la campanya estival d’inspecció turística de l’AVT iniciada al juny “ja està donant els seus primers fruits”. Concretament, Puig va afirmar que les inspeccions realitzades superen les 5.250 actuacions dutes a terme pels agents d’inspecció territorials i la Policia Autonòmica, alhora que va recordar que l’Agència Valenciana de Turisme ja ha signat acords amb ajuntaments de municipis turístics amb l’objectiu de “reforçar les sinergies amb la Policia Local”.

Segons les dades aportades pel cap del Consell, en l’actualitat hi ha registrats 58.450 apartaments turístics, 12.000 més que a la fi de 2016. Ximo Puig va avançar que serà d’entre els apartaments registrats legalment i notificats a l’AVT on es realitzaran les inspeccions aleatòries pertinents amb l’objectiu de comprovar que compleixen amb els requisits i estàndards.

Comparteix

Icona de pantalla completa