Diari La Veu del País Valencià
David González, alcalde d’Oliva: Si l’Estat li dóna pressupost al 2018 la variant de la N-332 podria estar acabada el 2020

Sociòleg de professió i alcalde d’Oliva, David González (Compromís) dóna a conéixer la vitalitat d’aquesta localitat de la Safor, i explica els projectes engegats, la bona marxa de l’economia municipal i els atractius del terme municipal, com la marjal o el cordó dunar. També explica el funcionament del pacte municipal i les reivindicacions en infraestructures, que tenen en el Tren de la Costa i el desviament de la N-332 els seus principals camps d’acció.

Quants vehicles travessen Oliva per la N-332?

La intensitat mitjana diària és de 18.000 vehicles en temporada normal. Durant l’estiu arribem als 40.000.

Després de les últimes actuacions del govern estatal per a establir la connexió sud i construir el desviament, sembla que es veu la llum.

Últimament, la tramitació administrativa ha anat prou ràpid, però, sense llevar-li mèrit al govern estatal, nosaltres estem diàriament damunt del tema. Jo faig gestions tots els dies i gestione més de 600 correus electrònics de tots els organismes que tenen a veure amb aquesta infraestructura.

Quan creu que podria estar acabada aquesta variant que alleujaria la vida dels veïns?

Si el projecte constructiu s’aprova entre setembre i octubre i en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018 ja apareix una partida, podríem tindre finalitzada la variant el 2020, però sempre que l’administració de l’Estat complisca.

Parlant d’infraestructures: hi ha una reivindicació històrica del Tren de la Costa. Pensa que les administracions implicades tenen voluntat política amb el projecte?

Veig molt lluny el projecte. El Tren de la Costa va ser una estratègia del govern socialista, sempre ho diré, i després del PP per a allargar una reivindicació que era la més històrica de sempre: el tren Gandia-Oliva-Dénia. Cal recordar que el tram Gandia-Oliva tenia tots els tràmits realitzats, sols calia licitar les obres, i la part que anava des d’Oliva a Dénia ja tenia l’estudi informatiu aprovat i anava molt bé. Però canvia la cosa quan es planteja un macroprojecte de 1.500 milions d’euros. Aleshores, el rellotge es posa a zero i tota la tramitació va per l’aire. A data de hui, estem pendents de la contestació de les al·legacions de l’estudi informatiu, és a dir, molt lluny de veure el projecte.

“El Tren de la Costa va ser una estratègia del govern socialista, sempre ho diré, i després del PP per a allargar una reivindicació històrica”

Per què és tan important aquesta infraestructura?

Els 400.000 ciutadans afectats tenim dret a tindre un tren de rodalia com tenen altres territoris. Des de Dénia fins a Alacant, no tenen un tren de rodalia, però tenen un tramvia. Ací no tenim cap mitjà de transport públic que done el mínim servici a la gent. La línia d’autobusos és inexistent i pense que la gent té dret a desplaçar-se.

Durant els últims mesos hi ha hagut atropellaments de ciclistes en la carretera que han deixat víctimes mortals. Què s’està fent per a reduir aquesta sinistralitat?

Com passa sempre, en produir-se els accidents, aquesta problemàtica s’ha fet més visible. No faré servir els accidents perquè en els dos casos mortals que s’hi han produït els conductors havien agafat el cotxe ebris i, fins i tot, en un dels casos, el test de droga va donar positiu i, per tant, era quasi inevitable aquest final, per molt segura que fora la carretera. De totes maneres, en el tram de la N-332 d’Oliva hi ha molts accidents de ciclistes i de cotxes. Cal fer passos elevats, que no s’han fet, i millorar la seguretat en eixe tram.

Pel que fa al govern de la localitat, treballa en coalició amb diversos partits locals i també Esquerra Unida. Com funciona el pacte de legislatura?

Per a poder governar, primer, vam haver d’assentar unes bases sòlides. Cal recordar que durant les tres setmanes següents a les eleccions començàrem les negociacions i l’objectiu va ser crear un pacte sòlid, un acord de govern extens amb els principals projectes i polítiques que s’havien de desenvolupar i, a partir d’ací, la lleialtat al pacte és el fonamental i no els partits. Cap pacte és perfecte, però s’està treballant dintre d’unes pautes que permeten gestionar el nostre municipi. I una cosa molt important: tenim un govern molt més plural tenint en compte que les majories absolutes seran excepcionals, els polítics hem d’acostumar-nos a cedir.

González reivindica que els 400.000 ciutadans de la comarca afectats tenen dret a tindre un tren de rodalia com tenen altres territoris.

Per què creu que el PSPV no va voler formar part de l’equip de govern?

Això li ho hauríem de preguntar al cap de llista, Carlos Mengual, però, públicament, en premsa, va dir que no pactaria amb Compromís mentre jo fora cap de llista. Quan ens vam seure a negociar amb el PSPV, fins i tot, va exigir la meua dimissió. Jo no vaig assistir a les reunions per no endarrerir les negociacions, però crec que la decisió del PSPV va ser un gran error històric.

Pensa que és un tema personal?

No ho sé. El que és cert és que això va passar. Tanmateix, el nostre objectiu és acabar la legislatura i complir el pacte de govern i en això ens centrem a hores d’ara.

Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament?

En aquest moment deguem 1.100.000 euros i encara que el pressupost de 2018 no entrara en vigor en gener i, fins i tot, prorrogant el pressupost fins a gener de l’any que ve, liquidarem tot el deute. És una situació envejable respecte a altres municipis del mateix volum que Oliva. Amb aquesta premissa, estudiarem la possibilitat d’abaixar els impostos.

“La decisió del PSPV de no entran al govern municipal va ser un gran error històric”

Quines eines fa servir el consistori en matèria de transparència?

En aquests moments tenim en el nostre web un apartat de transparència que conté tota la informació que exigeix la llei, però cal recordar que Oliva estava molt endarrerida en aquest tema.

Respecte a medi ambient, el terme té una joia com la marjal Pego-Oliva i últimament s’han detectat abocaments. Com està actuant l’Ajuntament?

Oliva té moltes joies a banda del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, com les dunes. El terme concentra el 65% de les dunes de la Safor, també muntanya o els ullals. Respecte a la marjal, cal tindre en compte que depén de la Generalitat Valenciana i nosaltres col·laborem. Sincerament, crec que la Generalitat no està destinant els recursos necessaris per a mantindre com cal un parc d’aquesta envergadura.

El turisme és un motor per a Oliva per les platges. Quin impacte econòmic suposa per a la ciutat?

El turisme, al costat de l’agricultura i serveis, és el motor central de la nostra economia. En juliol hem tingut una ocupació del 70% i en agost estem plens. A més, s’estan fent polítiques de desestacionalització perquè els turistes no sols ens visiten en estiu.

David González presumeix de les joies naturals del terme com el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva i les dunes.

Aquest any ha estat marcat per les exhumacions de les fosses comunes de Paterna, on foren afusellats centenars de republicans, alguns de la seua localitat. Què ha significat aquesta iniciativa de la Diputació de València de cara a la dignificació d’aquestes persones?

És una qüestió de justícia. L’aprovació de l’avantprojecte de la Llei valenciana de Memòria Democràtica és molt encertada i també la nova política de la Generalitat i la Diputació. És un tema d’humanitat, més enllà de la ideologia de cadascú. Sense anar més lluny, recentment estigué l’equip de Mezquida, que és d’Oliva, recollint i fent proves d’ADN d’un fum de famílies per a comparar-lo amb les restes de les fosses. Després, més de 70 persones ens desplaçàrem al cementeri de Paterna per a veure aquestes foses. Els familiars d’Oliva es mereixien que el seu ajuntament prenguera aquests tipus d’iniciatives i la Corporació ha estat a l’altura.

Oliva és un poble molt fester, per què?

A Oliva ens agrada celebrar moltes coses al carrer fins arribar al punt que tenim una festa meyns que Dénia, ciutat que apareix en el rècord Guinness. A banda, les festes són un element de cohesió i, dintre l’estructura social de la ciutat, tenen un pes molt important. A més, també són un reclam turístic.

“L’aprovació de l’avantprojecte de la Llei valenciana de Memòria Democràtica és molt encertada i també la nova política de la Generalitat i la Diputació. És un tema d’humanitat, més enllà de la ideologia de cadascú”

Què destacaria en matèria cultural?

La gestió que estan fent el regidor Cultura i el de Patrimoni. Tenim una programació sostinguda per diferents vessants com el teatre i la seua escola, el cicle de música a la mar i el cinema que es fa al carrer. És una cultura en valencià, però amb una visió ampla.

Quina nota li ficaria al Govern del Botànic?

No m’agradaria estar en la seua pell per la situació tan complicada que han heretat després de 20 anys de govern del PP. La gestió té llums i ombres i en ocasions pareix que no s’ha canviat el xip de l’oposició, fa 2 anys que som govern. Certament, s’ha canviat la dinàmica dels governs antariors a millor, però trobe a faltar agilitat en la gestió ordinària de certes conselleries, tot i ser conscient de la situació tan precària per la que travessa la Generalitat

L’alcalde d’Oliva afirma que el Govern del Botànic té llums però també ombres, sobretot en el dia a dia.

Vosté és militant del Bloc, com qualifica la tasca dels dos consellers?

Tenen un perfil diferent, però sempre fidel a la ideologia del Bloc. Hi ha hagut polèmiques a la Conselleria d’Educació perquè s’han fet coses amb molta precipitació, però cal tindre en compte la campanya brutal que està fent el PP de demagògia contra Vicent Marzà. Respecte a Rafa Climent, es nota l’estil més pausat i un canvi en les polítiques com, per exemple, en el tema dels polígons.

Com veu el Bloc després de la dimissió de Rafa Carbonell i com valora la forma d’anar-se’n?

Vaig tindre coneixement de la dimissió de Rafa Carbonell per sorpresa. Hauria sigut més convenient fer-ho on toca, com al Consell Nacional, i donar allí les explicacions que calgueren, però m’agrada parlar en coneixement de causa i no he parlat amb ell personalment. De totes maneres, estic segur que tindria motius per a prendre la decisió. El Bloc continua. Jo li llevaria dramatisme a la dimissió. Ara tenim moltes responsabilitats de govern. Rafa comptava amb el meu suport i lleialtat, igual que Àgueda Micó i la resta d’Executiva.

Es tornarà a presentar a les pròximes eleccions del 2019?

Al llarg d’aquest estiu prendré la decisió. Tinc converses amb companys i, com no, amb la família, però la decisió la prendré abans que acabe l’estiu.

I què diu el seu amic Enric Morera?

Enric m’anima perquè em torne a presentar, és una persona que té molta visió política i ha sigut generós quan tocava.

Comparteix

Icona de pantalla completa