Sanitat activa l'alerta per altes temperatures, que poden superar els 40 graus

Un total de 70 municipis de la Vall d'Aiora, la Ribera Alta, la Costera, la Vall d'Albaida i el Comtat estan en nivell taronja
/ València
4 agost 2017 01:00h

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), ha activat, per a aquest divendres, el nivell alt o taronja (temperatures que podrien superar els 39º) en més de 70 municipis del País Valencià. En concret, s'activa alerta per calor en zones de les comarques de la Vall d'Aiora, La Ribera Alta, La Costera, La Vall d'Albaida i El Comtat.

L'alerta es decreta en les zones climatològiques 14, 17 i 18. Els municipis que corresponen a la zona climatològica 14 són els següents: Aiora, Cofrents, Cortes de Pallars, Xalans, Xarafull, Teresa de Cofrents i Zarra. La zona climatològica 17 està compresa pels municipis d'Alcàntera de Xuquer, Alcúdia de Crespins, Antella, Barxeta, Bellús, Beneixida, Canals, Càrcer, Cerdà, Cotes, Estubeny, Gavarda, el Genovés, L'Ènova, La Granja de la Costera, La Pobla Llarga, Llanera de Ranes, Lloc Nou del Fenollet, La Llosa de Ranes, Manuel, Novetlé, Rafelguaraf, Rotgla i Corberà, Sallent, Senyera, Torrella, Vallés, Vilanova de Castelló i Xàtiva. Així mateix, la zona climatològica 18 comprén els municipis de l'Atzeneta d'Albaida, Agullent, Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Albaida, Alfarrasí, Bèlgida, Beniatjar, Benicolet, Benigànim, Benissoda, Benissuera, Bufalí, Carrícola, Castelló de Rugat, El Palomar, Guadassèquies, La Pobla del Duc, Llutxent, Moixent, Montaverner, Montesa, Montitxelvo, l'Olleria, Ontinyent, Otos, Pinet, Quatretonda, Ràfol de Salem, Salem, Sempere, Terrateig,Vallada Alcosser de Planes, Almudaina, L'Alqueria d´Asnar, Beniarrés, Benillup, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, L'Orxa, Emmuralle d'Alcoi i Planes.

La previsió per al matí és que es mantinguen les temperatures en aquestes zones. D'aquesta manera, en produir-se aquest augment de temperatures, s'han promogut les mesures per a transmetre les recomanacions de cara a prevenir els efectes de la calor en la salut, en els col·lectius més vulnerables, especialment persones majors, malalts crònics, persones socialment aïllades, persones que treballen en ambients exposats a la calor i xiquets.

Consells d'actuació enfront d'una ona de calor

Des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es recomana tenir especial cura amb el sol entre les 12 hores i les 16 hores, així com l'ús freqüent de cremes protectores adequades.

D'altra banda, es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, no realitzar exercici físic intens, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar, s'aconsella tancar les persianes, baixar els tendals en les façanes exposades al sol i procurar situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s'insta la població a beure bastant aigua i amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol, les begudes amb molta cafeïna, els menjars copiosos i calents i decantar-se per plats freds, fruites i verdures fresques.

Risc elevat de foc

Aquest divendres, l'Agència de Seguretat i Prevenció de les Emergències ha decretat un risc elevat de foc en la gran majoria del territori valencià. Des de les comarques litorals de la demarcació de Castelló fins a la Ribera Baixa, el nivell per risc d'incendi és baix o mitjà.

next