Diari La Veu del País Valencià
Vídeo: Fabra ‘acatarà’ el dictamen sobre la definició de ‘valencià’
ACN / RedactaVeu / València

A preguntes dels mitjans en roda de premsa, Ciscar ha defensat que hi ha “una part molt important de la societat valenciana que no se sent identificada” amb la definició. El vicepresident ha reiterat que s’ha demanat dictamen per resoldre un “dubte jurídic” sobre les competències que té l’AVL per definir la llengua i si aquesta definició s’ajusta a l’estatut així com a la llei de creació de l’Acadèmia.

“Les lleis estableixen per als òrgans estatutaris quines competències tenen”, ha explicat Ciscar per justificar la petició del dictamen al CJC, que ha afegit “tenim dubte i volem aclarir eixos dubtes, i qui millor que un altre òrgan consultiu?”.

El vicepresident ha dit que desconeixia les 46 sentències que ha presentat l’advocat valencià Moisès Vizcaino, al CJC i que avalen la unitat de la llengua en diverses instàncies judicials, des del TSJ valencià al Constitucional. “Desconec eixe document i eixes sentències però nosaltres acatem sempre les sentències”, ha dit.

El número dos del govern de Fabra ha insistit en què l’Acadèmia és competent per elaborar normes però ha dubtat que ho siga per definir què és la llengua.

“Volem saber si hi ha una extralimitació de competències”, ha dit Ciscar que ha reiterat que l’estatut d’autonomia valencià no fa referència a la definició que dóna l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre el ‘valencià’ i que assenyala que s’anomena català en altres parts, acceptant així de manera implícita la unitat de la llengua.

El vicepresident valencià ha assegurat que l’executiu de Fabra “observa amb preocupació” la polèmica pel Diccionari normatiu del valencià i creu que la llengua “ha de ser un nexe d’unió” i que el motiu de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va ser per “superar polèmiques passades”.

Ciscar desconeix les 46 sentències presentades per Moisès Vizcaino / Albert Staro-laveupv.com

José Ciscar ha defensat que el govern valencià treballa amb “serenitat i sentit comú” sobre “qüestions sensibles” com la llengua. Ciscar ha dit però que creu que hi ha una part molt important de la societat valenciana que no se sent identificada amb la definició.

Preguntat sobre què passaria amb el Diccionari i amb l’AVL si el dictamen del CJC conclogués que no té competències, José Ciscar ha ajornat la seua resposta i ha dit que el govern valencià es pronunciarà un cop que es tinga el dictamen.

Preguntat sobre si el PP també acataria un dictamen del CJC que resolgués que la definició és competent, José Ciscar ha assegurat que el partit “acatarà les decisions dels òrgans estatutaris”.

Roda de premsa de Ciscar / Albert Staro- laveupv.com

Comparteix

Icona de pantalla completa