Diari La Veu del País Valencià
Canal 9, les retallades i la corrupció centren l’Exposició del Ninot
ACN / València
Així, el tancament de Canal 9 i Ràdio 9 el passat novembre per part del Govern valencià acapara bona part del protagonisme de la mostra. A l’exposició, hi ha diverses referències a aquesta apagada.

Algunes mostren el president valencià Alberto Fabra com un emperador que matà un nen petit que representa Canal 9, altres el mostren amb tisores o serres mecàniques, hi ha làpides que marquen el naixement i la defunció de la televisió pública dels valencians, un Frankenstein tractant de fer reviure el gos ‘Babalà’ (mascota del programa infantil de Canal 9) o una calavera amb el logo de la cadena.

Si el tancament de RTVV no ha passat desapercebut tampoc no ho fan els diversos casos de corrupció, principalment el ‘cas Nóos’ i el ‘cas Bárcenas’. La mostra compta amb no pocs ‘ninots’ d’Urdangarin o el Rei Joan Carles I, al·ludint als escàndols relacionats amb la caça d’elefants a Botswana o el procés judicial del Duc de Palma. Així mateix, l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, ix retratat amb sobres al·lusius al presumpte finançament irregular del PP i acompanyat en alguns casos de María Dolores de Cospedal.

El president espanyol, Mariano Rajoy, té part de protagonisme en l’exposició amb nombroses figures que el representen, sovint amb tisores que denuncien les retallades. Altres membres de l’executiu de l’Estat com el ministre Cristóbal Montoro, criticat per l’augment de l’IVA o Alberto Ruíz Gallardón, caracteritzat com un sacerdot amb un crucifix que porta el logotip dels populars i que satiritza sobre la reforma de la Llei de l’avortament són protagonistes. Les retallades en sanitat, educació i serveis socials també són criticades pels artistes fallers en aquesta exposició.

Ninot que representa el president valencià Alberto Fabra matant Canal 9.

El ministre Montoro en l’Exposició del ninot.

Luis Bárcenas i María Dolores de Cospedal.

Una màquina expenedora de serveis sanitaris dóna part de la situació de la sanitat i un estudiant que marxa a Alemanya per trobar feina per davall de la seua qualificació exemplifiquen aquestes sàtires.

L’espionatge dels Estats Units a la presidenta alemanya Angela Merkel, personatges de la televisió com Jordi Hurtado, l’alcaldessa de València, Rita Barberá o l’expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, jugant amb avions de joguina (en referència a l’aeroport de Castelló) són altres dels protagonistes de l’Exposició del ninot d’enguany.

No falta fins i tot el dictador Francisco Franco, que demana tornar per arreglar la situació, o els futbolistes Leo Messi i Cristiano Ronaldo, enfrontats per ser el millor jugador de futbol del món.

Entre el 8 de febrer i el 14 de març, la mostra exposa les figures que cadascuna de les 760 comissions falleres (grans i petites) de la ciutat de València aporten per optar a ser el ninot indultat de 2014, escollit per votació dels assistents. El ‘Ninot Indultat’, un de gran i un altre d’infantil, és l’únic que no es crema i s’exposa al Museu Faller, que acull tots els indults des de l’any 1934.

Comparteix

Icona de pantalla completa