Diari La Veu del País Valencià
La crisi de Ciutadans obliga a ajornar la reforma de la Sindicatura de Comptesr

La fragilitat interna de Ciutadans (C’s) frena la llei de la Sindicatura de Comptes. Després de 17 mesos de treball parlamentari, aquest dimecres, la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat a les Corts tenia previst votar la nova norma reguladora de l’ens fiscalitzador. No debades, els partits del Botànic havien pactat esmenes amb Ciutadans per a aconseguir la majoria de tres cinquenes parts necessària per a tindre quòrum. A l’últim moment, però, un gir en la posició de la formació taronja va deixar la llei en suspens fins a després de l’estiu.

Podem, el partit impulsor de la reforma de la Sindicatura, va explicar que PSPV, Compromís, la seua formació i Ciutadans havien acordat “ampliar el termini per a seguir negociant transaccions”. Tanmateix, en realitat, l’acord ja estava dat i beneït, segons expliquen fonts de la comissió a Diari La Veu.

C’s va transaccionar amb les formacions d’esquerres l’única de les seues esmenes que quedava pendent d’acord: la que determinava les multes que podrà imposar la Sindicatura a qui li proporcione la informació sol·licitada per a exercir la seua tasca de fiscalització. La quantia de les sancions serà d’un mes de sou per als treballadors públics i de 600 euros per a les persones físiques. En cas de reincidència, es multaran els empleats públics amb dos mesos de sou i amb 3.000 euros les persones físiques.

Inicialment, Podem advocava per multar les persones físiques amb 6.000 euros la segona vegada que es negaren a facilitar dades requerides per l’organisme fiscalitzador però, juntament amb PSPV i Compromís, va acceptar reduir aquesta quantia per a tancar el suport de C’s. La formació taronja i els partits del Botànic també havien pactat la retirada de la proposta de Podem perquè les Corts hagueren de ratificar els síndics als tres anys del seu nomenament. Finalment, els acords van caure en sac foradat.

Woodward: “No és el millor moment polític”

La raó del despenjament de C’s de l’acord són les convulsions que pateix la formació per la traumàtica eixida d’Alexis Marí, David de Miguel, Alberto García i Domingo Rojo entre acusacions de transfuguisme. Tony Woodward, el portaveu de Ciutadans a la comissió, va demanar a PSPV, Compromís i Podem un “temps mort” amb l’argument que “no és el millor moment polític” per a donar suport a la llei. És a dir, el partit taronja vol evitar escenificar un suport al govern del Botànic tot just després de la marxa de l’anterior síndic, procliu a l’entesa amb els partits que recolzen el Consell.

L’altre motiu al·legat per Woodward és el seu desconeixement sobre el contingut de la reforma. Es dóna la circumstància que el diputat ha assumit la representació de la formació taronja en la comissió en substitució de David de Miguel, un dels crítics que han abandonat el partit. Fonts properes a les negociacions consideren aquest argument un subterfugi i entenen que la raó de fons del canvi de posició de Ciutadans és defugir la fotografia de l’entesa amb els partits d’esquerres.

La líder del PP valencià, Isabel Bonig, va posar el dit a la ferida dels partits del Botànic i va assegurar que no aproven la llei perquè “el govern del Titanic no té les tres cinquenes parts necessàries, que són 60 diputats”. Per la seua banda, PSPV, Compromís i Podem van optar per mantindre un perfil baix i esperar al primer ple ordinari del proper període de sessions, que se celebrarà probablement els dies 28 i 29 de setembre. En aquesta línia, el diputat de Compromís Jordi Juan va defensar: “Busquem qualitat i no presses”. El síndic de Podem, Antonio Montiel, per la seua banda, va demanar “altura de mires” al PP perquè donara suport a la llei.

Comparteix

Icona de pantalla completa