Diari La Veu del País Valencià
Troben restes de campaments residencials de fa 9.000 anys a Villena

Es tracta de noves evidències de vida social i humana constatades gràcies a l’excavació efectuada en l’Arenal de la Verge i Casa Corona

Un equip integrat per 15 arqueòlegs i 20 voluntaris de tot l’estat espanyol ha treballat en els últims 4 mesos en l’Arenal de la Verge i a Casa Corona, dos jaciments de Villena que són objecte d’estudi en el marc del projecte de recerca europeu PALEODEM sobre canvis climàtics i demogràfics que desenvolupa l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). En tots dos emplaçaments, l’excavació ha posat al descobert evidències d’ocupacions humanes durant el Mesolític i el Neolític, és a dir, de fa entre 9.000 i 5.000 anys respectivament.

Entre les estructures d’hàbitat documentades destaquen llars, empedrats i forats de pal. En l’Arenal de la Verge s’han recuperat abundants restes de pedra tallada, malacofauna terrestre i alguns adorns. A casa Corona, a més de restes lítiques i malacològiques, s’han trobat nombrosos fragments de ceràmica elaborada a mà, principalment, prehistòrica. Així mateix, en tots dos jaciments s’han arreplegat nombroses mostres de sediment per a posteriors anàlisis paleobotàniques, geoarqueològiques i micromorfològiques. Les anàlisis permetran reconstruir com era el paisatge en el qual van viure les últimes poblacions de caçadors-recol·lectors i les primeres d’agricultors i ramaders que van habitar aquesta zona de l’arc mediterrani.

“En el seu conjunt, les evidències obtingudes en aquesta excavació contribuiran de manera molt significativa a avançar en l’estudi de les dinàmiques demogràfiques i socioeconòmiques esdevingudes durant el Mesolític i el Neolític, en el seu context paleoclimàtic i paleoambiental”, ha comentat Javier Fernández López de Pablo, arqueòleg i director del projecte PALEODEM subvencionat pel Consell Europeu de Recerca sota el programa Horitzó 2020. La primera fase d’excavacions que inclou aquest projecte es va iniciar l’1 de març i va finalitzar fa pocs dies, la qual cosa ha suposat 4 mesos de treball ininterromput en aquests jaciments.

Les anàlisis permetran reconstruir com era el paisatge en el qual van viure les últimes poblacions de caçadors-recol·lectors i les primeres d’agricultors i ramaders que van habitar aquesta zona

L’Ajuntament de Villena, en el marc del conveni de col·laboració signat l’any 2016 amb l’IPHES, ha proporcionat suport logístic cedint mitjans tècnics i infraestructures municipals. La regidora de Museus, Mercedes Menor i la directora del Museu Arqueològic, Laura Alcaraz, han visitat les excavacions per a conèixer el projecte de prop.

Els treballs en aquests jaciments prossegueixen en el mes de setembre i per a aleshores s’espera poder oferir un acte públic d’exposició dels treballs realitzats i de la importància de l’enclavament urbà de Villena des del Mesolític.

Comparteix

Icona de pantalla completa