Diari La Veu del País Valencià
Les Escoles Oficials d'Idiomes obrin el període d'inscripció amb una imatge renovadar

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha donat a conéixer, aquest dilluns, la nova imatge creada per a les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI) valencianes coincidint amb l’inici del període de preinscripció, que s’estendrà fins al 16 de juliol. La renovació de la imatge, segons han explicat des de Conselleria en un comunicat, va en concordança amb els “profunds canvis que s’han realitzat en la reconstrucció del sistema de formació en llengües pel que fa a les escoles oficials d’idiomes valencianes durant els dos primers anys de legislatura del Govern del Botànic”.

Pel que fa al període de preinscripció, aquest dilluns 3 de juliol s’inicia el procés a les EOI, que finalitzarà el 16 de juliol. Per a poder accedir als cursos, les persones interessades hauran d’emplenar una sol·licitud telemàtica per a cada idioma que vulguen cursar, fins a un màxim de tres idiomes. Després del període de preinscripció i abans del dia 4 de setembre a les 12.00 hores, es realitzarà un sorteig públic en cada escola oficial que determinarà l’ordre de matrícula i el resultat serà publicat en el web de cada escola.

Respecte a la nova imatge de les EOI, el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha assenyalat que “és una imatge renovada que transmet el nou rumb que han pres les EOI en aquests dos primers anys de canvi cap a una millora de la formació en llengües. Les EOI ara van molt més enllà del pur aprenentatge a les aules. Per això, la nova imatge se centra en el concepte de la conversa, de la socialització que suposa i que implica l’estudi de les llengües”. I ha afegit: “Hem posat ordre a la desatenció i abandonament que ens vam trobar en tots els sentits. Nosaltres planifiquem com cal tant des del punt de vista organitzatiu com pedagògic i ja s’han introduït tot un seguit de mesures i inversions per a millorar el funcionament i l’oferta educativa a les EOI”.

Que viene el coco ha estat l’estudi de disseny valencià escollit per a canviar la imatge institucional de les EOI mitjançat una crida a projecte de la Generalitat. La nova imatge potencia l’aprenentatge de llengües i l’ús d’aquestes amb una bafarada i un claudàtor per a mostrar les EOI com a espais per a parlar i escriure els diferents idiomes i la voluntat de la Generalitat perquè esdevinguen centres de contacte permanent amb els idiomes.

Nova imatge de les Escoles Oficials d’Idiomes valencianes.

“La nova identitat dóna a entendre que no tot s’acaba quan s’obté el títol d’una llengua. Ben al contrari, amb l’obtenció del títol d’una llengua s’obrin noves portes, noves oportunitats per als alumnes”, explica Educació en el comunicat.

Balanç de millores a les EOI en dos anys

Cal destacar que han augmentat les hores setmanals de docència dels grups curriculars i que hi ha una major oferta de cursos específics: reforç de l’expressió oral, cursos monogràfics i cursos específics. Els cursos curriculars han passat de 4 a 4,5 hores setmanals de docència. També cal recordar que érem una de les tres úniques comunitats autònomes, juntament amb Castella-la Manxa i Múrcia, que havien mantingut una estructura de 5 grups curriculars per professor.

A més, per primera vegada, s’ha implantat la matrícula en línia en totes les EOI i s’ha augmentat l’oferta de nous idiomes: eusquera, romanés i japonés. També s’han abaixat les ràtios en els grups de primer del nivell A2 de 42 a 35 places.

A més, en el curs 2016-2017, per primera vegada, tot l’alumnat, tant l’oficial com el de la modalitat lliure, ha tingut dues oportunitats per a superar les proves, atés que s’ha fet extensiva la convocatòria extraordinària també per als candidats que s’han presentat sense ser alumnes oficials d’últim curs de nivell. D’aquesta manera, s’ha permés a aquells que no han superat la convocatòria ordinària de juny tornar a presentar-se al setembre sense haver d’abonar novament les taxes de drets d’examen. Les EOI valencianes s’equiparen així amb altres autonomies on ja es realitzaven proves al setembre. Cal recordar que l’alumne només haurà d’examinar-se al setembre de les destreses que no haja superat al juny, és a dir, que en cas que en la convocatòria ordinària de juny haja obtingut més d’un 6 en qualsevol de les destreses orals o escrites, no haurà de tornar a realitzar aquesta part de l’examen.

Al pròxim curs es posarà en marxa el Pla Integral d’Aprenentatge de Llengües per al Professorat (PIALP), que ha duplicat l’oferta de places en formació d’anglés per al professorat valencià. D’aquesta manera, se n’han cobert 9.941, 4.681 més que les inicialment oferides, amb el principal objectiu de garantir progressivament la formació en llengües del professorat. Cal recordar que només un 2,6% dels docents estava capacitat en anglés.

També destaca l’ampliació de l’oferta formativa complementària, adreçada especialment a docents i interessats que no es troben matriculats en cursos ordinaris. Es tracta de cursos per a reforçar l’expressió i la interacció orals, cursos monogràfics, actualització, perfeccionament i altres cursos específics amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’ensenyament i de l’aprenentatge d’idiomes.

Comparteix

Icona de pantalla completa