Diari La Veu del País Valencià
Puig guanya la batalla dels avals a Pedro Sánchez i n'obté un 58% més que Rafa Garciar

Ximo Puig ha guanyat amb un marge ampli la batalla dels avals en les primàries del PSPV. El president de la Generalitat i secretari general del PSPV ha obtingut 7.584 avals, el 63,22% del total, i el seu contrincant, l’alcalde de Burjassot, n’ha obtingut 4.441, el 36,77%. En total, s’han presentat 11.995 avals. El cap del Consell ha aconseguit un 58,16% més de suports que García.

Les dades també reflecteixen una mobilització notable de la militància. Prop del 70% de la militància ha avalat algun dels dos candidats, si bé vora 5.000 afiliats no han avalat cap dels candidats. Les primàries dels socialistes valencians es produeixen un mes després de les eleccions que van dur Pedro Sánchez a la Secretaria General del PSOE i van derrotar Susana Díaz, la candidata recolzada per Puig.

Ximo Puig va aconseguir 5.100 signatures per a Susana Díaz, mentre que Pedro Sánchez, gràcies al treball de l’ara secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va obtindre al País Valencià 8.100 avals. Els resultats de les primàries, però, encara van ser més aclaparadors a favor de Sánchez, qui va obtindre 1.400 vots més que no avals (9.552), mentre que Susana Díaz es va haver de conformar amb 800 sufragis menys (4.274).

Desavinences al bloc ‘sanchista’

Tot just després de la derrota, Ximo Puig i els seus partidaris van afanyar-se a transmetre la idea que el procés de primàries federal i el valencià eren molt diferents i que no es podia associar tot el vot a Sánchez amb desafecció cap al líder del PSPV i president de la Generalitat.

Els esdeveniments posteriors van donar, en part, la raó a aquesta versió, atés que de seguida van aparéixer desavinences al bloc que havia permés la victòria per un 63% del polític madrileny al País Valencià. Fins i tot, a la demarcació de Castelló els partidaris de Puig van obtindre majoria en l’elecció de delegats per al congrés del PSOE.

La presentació d’un candidat alternatiu a Puig l’endemà de la cloenda del conclave federal va obligar quasi tothom a arrenglerar-se al costat del secretari general o de l’aspirant, l’alcalde de Burjassot, Rafa García. De seguida es va veure que les línies del front s’havien modificat. Jesús Ros, alcalde de Torrent, la població de més de 50.000 habitants on Sánchez va aconseguir millors resultats en tot l’estat espanyol (un 90%), va donar el seu suport a Puig. El mateix va succeir amb el portaveu a les Corts, Manolo Mata, i una part significativa del corrent Esquerra Socialista.

Això, i el fet que molts militants no vulguen posar en perill el lideratge de Puig davant del perill de la seua figura de president del Consell, pot explicar que els resultats de la recollida d’avals hagen sigut molt més favorable per a l’exalcalde de Morella.

Tot i això, cal recordar que els avals només són una eina de selecció de candidats i que molts es recullen a petició d’altres militants o càrrecs del partit. El vot, però, és secret i això pot fer modificar significativament els resultats, com va succeir amb les primàries el PSOE, on Susana Díaz va obtindre 5.000 avals més que Sánchez a tot Espanya, però 15.000 vots menys.

Comparteix

Icona de pantalla completa