Diari La Veu del País Valencià
Català demana ara a l’AVL consens sobre la definició del valencià
Europa Press / València
En la missiva, la consellera recorda que aquest dimarts el seu departament va remetre un escrit al president del Consell Jurídic Consultiu (CJC), Vicente Garrido, en el qual sol·licita, amb caràcter de “urgència”, que dictamine sobre si la definició de valencià inclosa en el ‘Diccionari Normatiu Valencià’ de l’AVL “s’acomoda” a l’Estatut d’Autonomia i a la llei de creació de la institució.

Per açò, Català assenyala que aquesta definició es troba pendent de l’emissió d’un dictamen per part del CJC sobre la seua “adaptació a la normativa vigent”. Per açò, la consellera insta Ferrer, “en nom del consens que sempre hi ha hagut, a continuar totes les accions i treballs encaminats a la defensa de la nostra llengua”.

La titular d’Educació i Cultura recorda que el preàmbul de la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de Creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, arreplega que “és necessari que la qüestió de la nostra llengua pròpia siga sostreta a partir d’ara del debat partidista quotidià i esdevinga així un debat serè entre els partits a fi d’arribar als consensos més amplis possibles”. “Al final del camí guanyarà la nostra llengua, que vol dir que guanyarem tots”, afig.

La norma també assenyala que l’Estatut d’Autonomia “denomina ‘valencià’ a la llengua pròpia dels valencians i, per tant, aqueix terme ha de ser utilitzat en el marc institucional, sense que tinga caràcter excloent”.

“L’esmentada denominació de ‘valencià’ i també les denominacions ‘llengua pròpia dels valencians’ o ‘idioma valencià’ o altres avalades per la tradició històrica valenciana, l’ús popular o la legalitat vigent no són ni han de ser objecte de qüestionament o polèmica. Totes serveixen per a designar la nostra llengua pròpia, que comparteix la condició d’idioma oficial amb el castellà”, destaca la llei.

En declaracions als mitjans de comunicació la consellera ha demanat que s’elimine “tota la polèmica” entorn del valencià, i ha ressaltat que l’AVL “es va crear per a defensar i difondre la nostra llengua pròpia, que és el valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa