Diari La Veu del País Valencià
Agricultura destruirà la parcel·la afectada per 'Xylella fastidiosa' i d'altres en un radi de cent metresr

La Conselleria d’Agricultura arrancarà i destruirà els arbres de la parcel·la agrícola d’ametlers del Castell de Guadalest, a la demarcació d’Alacant, on s’ha localitzat el primer brot de Xylella fastidiosa al País Valencià i a tota la península. A més, també es desfarà de tot el material vegetal a cent metres a la redona potencialment hoste d’aquest bacteri.

La mesura es durà a terme segons està recollit en el Pla de Contingència engegat pel departament autonòmic davant la localització de Xylella fastidiosa a terres valencianes. Aquest pla també preveu la immobilització de tot el material vegetal hoste en un radi de deu quilòmetres a vivers i zones de comercialització de plantes, el perimetrat de la zona on s’ha detectat el bacteri i el tractament fitosanitari contra els insectes que la transmeten.

Així ho ha avançat aquest divendres la titular d’Agricultura, Elena Cebrián, en la roda de premsa que ha oferit per a informar de la localització de Xylella fastidiosa a la demarcació d’Alacant i de les mesures adoptades contra aquest bacteri. La destrucció d’exemplars prevista arriba a les 0,5 hectàrees de l’explotació afectada i en total a una extensió de 7,2 hectàrees.

El bacteri Xylella fastidiosa té un rang de plantes hostes molt ampli i pot produir greus danys econòmics en cultius com cítrics, vinyes, oliveres i espècies del gènere Prunus, així com en espècies ornamentals i forestals. El bacteri arriba a les plantes a través de la picadura d’un insecte i s’instal·la al seu interior. Després, col·lapsa els vasos de la planta, així que no pot circular ni la saba ni l’aigua, i la planta comença a pansir-se.

Al voltant de la parcel·la infectada, tot i que allunyats, hi ha set vivers i centres de jardineria. Part del seu material –oliveres, ametlers, baladres, alvocaters, nogueres i cítrics– han estat immobilitzats cautelarment. Agricultura ha obert una investigació per a identificar l’origen i el procés de producció i distribució d’aquest material en els darrers tres anys.

La localització del bacteri a la Marina Baixa ha estat confirmada pel Laboratori de Sanitat Vegetal de la conselleria i pel laboratori de referència estatal, en aquest cas, l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA), i ja ha estat comunicada al Ministeri d’Agricultura i a la Unió Europea.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián; el secretari autonòmic, Francisco Rodríguez, i el director general, Roger Llanes, estan mantenint aquest divendres una trobada amb representants del sector agroalimentari valencià per a informar-los sobre la situació fitosanitària respecte a Xylella fastidiosa després de la reunió del Comité d’Emergència de Sanitat Vegetal.

Comparteix

Icona de pantalla completa