Diari La Veu del País Valencià
Honradesa i reparació front a manca de finançament i d’empleats: la cara i la creu dels dos anys del ‘Botànic’

Dimecres, Ximo Puig va commemorar el segon aniversari de la seua presa de possessió com a president de la Generalitat Valenciana i, ahir, dijous 29 de juny, feia dos anys que va nomenar el seu Consell. En aquest context, el president, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, van fer ahir balanç dels seus primers dos anys al capdavant de la Generalitat. Un balanç “molt positiu”, en la seua opinió, ja que en els darrers 24 mesos l’executiu que integren el PSPV i Compromís ha implementat polítiques que han “millorat la vida” de milers de valencians.

El president, que va ser l’encarregat de fer la valoració política d’aquests dos anys, va assegurar que “tots els indicadors econòmics i socials han millorat” malgrat que, tot seguit, va matisar que “queda molt a fer”. Tant Puig com Oltra van voler defugir de tota mostra de triomfalisme perquè, segons va dir el president, “queda molt més a fer del que ja hem fet”. Tot i això, no es van resignar a no “explicar la veritat” i dir que “amb el canvi [de govern] les coses van millor”, va dir Puig. “No podem fer màgia, però el canvi significa millors resultats, millor gestió i millor futur”, va reblar el president.

Puig va destacar la bona salut de què gaudeix el seu executiu. En aquest sentit, el president va assegurar que la “pluralitat” del seu govern ha aportat “estabilitat” al Consell i que la “cogestió” és sinònim de “fortalesa”. “L’Acord del Botànic no fa miracles, però tots junts estem aconseguint que se solucionen els problemes profunds” que arrossegava el país, va afirmar Puig, qui va emfasitzar molt en l'”honradesa” del seu govern. “Hi ha valencians que estan d’acord amb el Consell i d’altres que no, però ara tots saben que el seu govern és honrat”, va assegurar.

També Oltra es va referir a l’honradesa de les persones que ostenten càrrecs en la Generalitat. “Ara ja no es roba”, va dir la vicepresidenta, qui va aprofitar per a explicar que “tots els diners que no es roben i que ara es tenen per la major eficiència i sobrietat” de l’administració –”perquè ara no es gasten els diners en saraos ni en qüestions que solament beneficien uns quants”– s’inverteixen en les polítiques que fan “més fàcil la vida de les persones”.

Sobre el canvi de vida de les persones, Oltra va ser l’encarregada de fer un repàs a les fites aconseguides en cadascun dels cinc eixos que conformen l’Acord del Botànic. Oltra va explicar que les mesures adoptades en aquests dos anys estan servint per a “posar les bases del model social dels pròxims 20 anys”.

La número dos de la Generalitat va recordar que el primer any de govern va ser “el de la reparació”, amb l’obertura de les institucions a la gent o la recuperació de la sanitat universal i la fi del copagament farmacèutic per a les persones “més vulnerables”. En el segon, va dir, el treball s’ha centrat a construir un model amb “pilars” pensats per a les generacions futures, amb mesures pensades en el llarg termini. Oltra va recordar mesures socials com XarxaLlibres, l’eliminació del copagament en centres de dia, l’extensió a tots els pacients dels tractaments retrovirals per a l’Hepatitis C o l’aposta per “dignificar” infraestructures sanitàries i educatives, a més dels programes d’ocupació Avalem o les passes donades perquè l’Institut Valencià de Finances siga en el futur “un banc públic que promoga el creixement i la internacionalització de les pimes”, entre d’altres.

Acció de govern “limitada”

Si la recuperació de drets, la millora dels indicadors econòmics i socials i els xicotets avanços en la millora de la imatge pública dels valencians van conformar la cara del balanç de dos anys de govern, la creu va ser sense dubtes la manca de finançament i d’empleats públics que no deixa al govern presidit per Ximo Puig “anar al ritme que els agradaria”.

El cap del Consell va afirmar que l’acció de govern s’ha vist “limitada” per l’infrafinançament i la manca d’inversió de l’Estat, que, en la seua opinió, “no està tractant amb lleialtat” l’administració valenciana. És per aquest motiu que Puig va avançar, igual que va fer Oltra, que el Consell donarà suport a la manifestació reclamada pels partits i promoguda pels sindicats al voltant del 9 d’Octubre per a reclamar una millora del finançament autonòmic. “Fa 40 anys els valencians vam eixir junts al carrer a demanar l’autogovern. Ara, volem que l’autogovern siga viable, que siga just”.

La manca de finançament és el problema principal que pateix la Generalitat, però no l’únic. Una de les grans preocupacions dels dirigents és la “manca d’empleats públics” que fan que l’administració tampoc puga implementar totes les polítiques a un ritme major. En aquest sentit, Puig va recordar que la valenciana és l’autonomia que menys treballadors públics té per habitant.

Amb aquestes “febleses i mancances” –segons Puig– que “llasten l’acció de govern” –va afegir Oltra–, el Consell està treballant “humilment i per als més humils” i per a posar, en els dos anys que resten de legislatura, les bases per als pròxims 20 anys. “Aquest és un govern que pensa en les noves generacions i no en les noves eleccions”, va assegurar Puig.

La vicepresidenta va reconéixer que, potser, la frustració més gran de tots els consellers és “no poder anar al ritme” que els agradaria perquè la “creativitat política” del Consell necessitaria “un ritme més accelerat”, que és complicat d’aconseguir donades les restriccions pressupostàries i, en alguns casos, l’excessiva burocràcia, va apuntar Puig.

Sense canvis en l’horitzó

El govern del Botànic ha celebrat el seu segon aniversari amb la voluntat de donar continuïtat als actuals membres del Consell, segons les declaracions d’ahir del president. Puig va assegurar, a preguntes dels periodistes, que actualment no veu “cap motiu” per a rellevar cap dels seus conseller,s ja que el seu govern és un “equip cohesionat” que, actualment, en l’equador de la legislatura, “està donant tota la seua potencialitat”.

Puig va rebutjar de front que el procés de primàries del PSPV puga afeblir el ‘Govern del Botànic’ que, segons va recordar, ja ha passat per processos electorals que no han tingut cap incidència en l’estabilitat del Consell.

Comparteix

Icona de pantalla completa