Diari La Veu del País Valencià
Els festivals de cinema creen el seu primer 'lobby'r

Els festivals de cinema han fet una pas més per a constituir-se en una associació i exercir així com a agent interlocutor amb l’administració, la nova radiotelevisió valenciana i el sector empresarial.

Aprofitant el marc del Cinema Jove i després de diferents reunions, dimecres, a instàncies de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), els 76 festivals registrats en la base de dades del FestiMapp –un projecte impulsat per la Filmoteca de València– es van reunir al Centre del Carme per a debatre sobre la necessitat del col·lectiu d’estructurar-se en una mena de lobby que puga servir com a agent i organització.

Els festivals valencians de l’audiovisual han posat damunt de la taula la necessitat de crear la plataforma perquè impulse projectes comuns, canalitze estratègies d’internacionalització i coordine calendaris de celebració dels festivals. Entre els objectius es contempla aprofitar les sinergies que altres festivals capdavanters, com el mateix Cinema Jove, creen per a fer pinya i beneficiar-se’n.

Tot i que l’estructura de la nova associació serà piramidal, pretenen que el model de funcionament siga totalment horitzontal, segons explica el director adjunt d’Audiovisual i Cinematografia de l’IVC, José Luís Moreno. Això implica que en futures reunions es triarà un portaveu, ja que durant la trobada de dimecres no es va decidir qui ocuparà càrrec.

Com a model, el col·lectiu s’emmiralla en la Coordinadora de Festivals de Catalunya, és a dir, que la variant valenciana serà privada però, en aquest cas, tindrà com a un dels seus membres la Generalitat a través de l’Institut Valencià de Cultura. “Formarem part de la coordinadora per dos motius –raona Moreno–: a banda que hem impulsat aquest iniciativa des del primer moment, vam posar en marxa el Festimapp i la Generalitat és qui organitza Cinema Jove”.

El Festimapp ha funcionat d’alguna manera com a germen del projecte. Es tracta d’un mapa que ubica el festivals que tenen lloc al territori valencià i recull les dades més importants dels esdeveniments cinematogràfics com dates, continguts temàtics i activitats. Ara per ara, hi ha 76 festivals de l’audiovisual registrats.

El primer lobby

L’IVC va anar amb els deures fets a la reunió que va celebrar el sector audiovisual i cinematogràfic fa cosa d’un any a Madrid. Aleshores, el Ministeri de Cultura va demanar que les comunitats autònomes feren un cens de festivals. “Nosaltres ja el tenim fet”, apunta José Luís Moreno en declaracions a Diari La Veu. De la mateixa manera que Catalunya havia posat en marxa la coordinadora, el País Valencià comptava amb el FestiMapp.

Ara es crema una etapa més. Estructurats els festivals, el col·lectiu farà de lobby –sempre en el bon sentit del terme– davant el ministeri, encara que aquest les subvencions les atorga per concurrència competitiva i, en qualsevol cas, recauen directament en els festivals, explica el director adjunt. “Però de cara a À. sí que aprofitarem que estem en la mateixa administració per a demanar a la televisió un tracte equilibrat de tots els festivals, que tinguen tots presència en els programes culturals i que no isquen només aquells més nombrosos. Eixa interlocució direccional també aprofitarà per a buscar patrocini privat per als festivals”, afegeix Moreno.

Comparteix

Icona de pantalla completa