Diari La Veu del País Valencià
Turisme estudia ampliar les seues marques de promoció a festivals de bandes i música tradicionalr

L’Agència Valenciana de Turisme (AVT) va presentar, aquest dimarts, Mediterranew Fest, la nova marca paraigua de què disposa la Generalitat per a promocionar i estructurar els macrofestivals que tenen lloc al territori valencià. El nou segell és una de les categories que configuren “la gran marca”: Mediterranew Musix, que es va presentar l’any passat i que l’AVT ha estat portant a fires i mostres de turisme en els últims mesos. Això no obstant, l’àrea que dirigeix el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, no es queda només en aquest tipus d’esdeveniments on la música és la protagonista, sinó que, com va avançar, ja s’està estudiant la manera de crear noves marques que engloben els festivals de música tradicional i els que tenen les bandes de música com a protagonistes. Colomer “no descarta” tampoc que en un futur es puguen crear altres marques per a festivals de música barroca i simfònica, va assegurar.

Mediterranew Fest acaba de començar “de zero”, però, de moment, ja compta amb uns “paràmetres” perquè els diferents macrofestivals que tenen lloc al País Valencià puguen formar part de la marca. L’AVT pretén, amb això, “estructurar” l’oferta i compta, a més a més, amb un pressupost de 340.000 euros per a fer la promoció del segell i dels festivals que optaran a la línia d’ajudes a través del model de concurrència competitiva. De fet, aquest any, l’agència ja va estar a FITUR impulsant els festivals sota la marca matriu, Musix. En aquest sentit, Colomer va explicar que l’AVT ja ha arribat a acords amb Tours Espanya per a impulsar el nou concepte.

El “reglament” perquè festivals com el FIB, el Medusa Sunbeach o el Rototom puguen adherir-se a la marca naix del consens amb tots els agents del sector –amb els promotors–, amb universitats i consistoris que exerceixen de seu dels festivals. L’objectiu d’aquest tipus de polítiques és que “la música i els festivals siguen un producte turístic de primer ordre”, que es regirà per la propera Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, on quedarà regulat, va apuntar Colomer. En aquest sentit, el secretari de turisme va recordar que els festivals, ara per ara, estan consolidats i reben milers de joves de tot el món. Aquests “generen economia, indústria cultural, riquesa i prestigi”; per això, “invertir en festivals és una operació de màrqueting pensant en els turistes del futur”.

Qui pot utilitzar la marca?

El festival que vulga obtindre l’ús de la marca ha de demostrar que compleix amb uns ítems, com ara la projecció internacional de l’esdeveniment, el nombre d’escenaris, la durada del festival, la inversió realitzada, el seguiment de les xarxes socials i l’afluència prevista.

Els promotors aportaran un projecte que es valorarà atenent a la qualitat de les activitats programades, les presència d’artistes valencians, les aliances amb el municipi d’acollida, la convivència i el respecte a la diversitat cultural, ètnica, religiosa, sexual, de gènere i familiar, la cessió d’espais i accés als festivals per a comunicacions d’interés públic i el compromís amb el codi ètic i el seu compliment.

Què ofereix l’AVT?

Molts dels festivals que configuren l’ecosistema “han ajudat a implementar la marca i ja han participat en la línia d’ajudes del 2016 i en la d’aquest 2017”, va explicar Francesc Colomer. Més enllà de qüestions econòmiques, l’AVT ofereix una major promoció amb la participació per part dels festivals en la creació del Calendari de Fires que promou l’agència i també inclou un pla de formació, on els promotors poden participar de la planificació de la formació dels Centres de Turisme del País Valencià i participar en la formació específica del personal de l’administració en matèria de festivals.

Noves marques

El País Valencià “és el territori de la música, el de les més de 570 bandes, i això també té una derivada turística”, va manifestar el secretari autonòmic. El ventall de festivals dedicats a altres tipus de músiques és nombrós i molts d’ells estan fermament consolidats. Per aquest motiu, de la mateixa manera que a recer de Mediterranew Musix ha nascut Mediterranew Fest, “es crearan altres marques”, va apuntar.

De moment, l’AVT vol explotar el nínxol de mercat que representen els macrofestivals però va avançar que les bandes de música i la música tradicional tindran una marca específica, ja que des de Turisme s’han fet “pulsions d’altres tipus de música” com les esmentades. No se sap ben bé amb quin nom pot nàixer la marca, encara que es va proposar Mediterranew Trad i Mediterranew Folc.

De la mateixa manera, tampoc es descarta, en un futur, la creació de més marques per a englobar festivals de música barroca, on el Festival de Peníscola encapçalaria el llistat, i per a la música simfònica, encara que, de moment, “això està en la recambra”, va afegir Colomer.

Equilibri territorial

Des de l’Agència Valenciana de Turisme s’ha impulsat un estudi que estan elaborant la Universitat de València i MusicaProCV sobre quin és l’estat de vertebració del País Valencià a través de la música. Daniel Arnal, el tècnic de Turisme que està treballant en el vessant tècnic de les marques, va explicar que, amb aquesta investigació, es podrà saber com d’estructurat està el territori prenent la música com a marcador. Per exemple, “podrem veure si falten festivals a l’interior” i, en eixe cas, tindre elements ferms “per a augmentar l’ajuda” de manera directa.

Les conclusions de l’estudi es volen presentar en la pròxima edició del TROVAM, la Fira de la Música Valenciana que té lloc a Castelló de la Plana durant la tardor.

Comparteix

Icona de pantalla completa