Diari La Veu del País Valencià
Compromís i PSOE demanen al Congrés acabar amb la llibertat horària instaurada pel PPr

L’intent del Consell per acabar amb la barra lliure dels horaris comercials arriba al Congrés dels Diputats. La comissió d’Economia, Indústria i Competitivitat debat aquest dimarts una proposició no de llei presentada per Compromís que persegueix acabar amb la llibertat horària instaurada pels governs del PP a l’Estat i al País Valencià i que permet al comerç obrir els diumenges i festius. La proposició, que defensarà la diputada Marta Sorlí, i que està previst que s’aprove, sol·licita al govern espanyol la modificació de la llei 1/2004 del 21 de desembre sobre horaris comercials.

Més concretament, la proposició no de llei (PNL) insta el govern espanyol a dotar d’autonomia els ajuntaments “perquè puguen sol·licitar davant l’òrgan competent de la seua comunitat autònoma la revocació de la declaració de Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT)”. Aquesta figura és la que va crear el PP en la llei 1/2004 per als municipis de més de 200.000 habitants i la que donava suport jurídic als comerços per a obrir tots els diumenges i festius. Es basava en el fet que aquestes zones concentraven un gran nombre de turistes i, per tant, es justificava l’obertura en dies festius.

La pròpia normativa obligava a ciutats de més de 200.000 habitants –que un decret llei de 2012 va reduir a les de 100.000– a comptar amb una zona liberalitzada per a l’obertura comercial en diumenges i festius.

El model, decretat pel PP a principis de la primera legislatura de Rajoy, obligava a València i Alacant a comptar amb una àrea liberalitzada. Segons aquesta regulació, Alacant va decretar una ZGAT, però un recurs dels centres comercials Plaza Mar 2, Gran Vía i Puerta de Alicante guanyat als tribunals ha estés la llibertat horària a aquestes grans superfícies. Mentrestant, a València es van decretar quatre zones turístiques (Estadi del Llevant, Riu Túria, Centre i Ciutat de les Arts), però una decisió judicial va atorgar aquesta condició a l’avinguda de les Corts Valencianes, que en la pràctica feien de quasi tota la ciutat una única ZGAT.

El tema dels horaris comercials és un dels assumptes en què la Conselleria d’Economia, que dirigeix Rafa Climent, i la direcció general de Comerç, que encapçala Natxo Costa, hi han dedicat més esforços. I també un dels que més maldecaps està donant a aquesta Conselleria. La dificultat de combinar els interessos de les diferents patronals amb les directrius que marca Economia i les especificitats de cada municipi –principalment València i Alacant– ha fet que el tema encara no estiga desbloquejat i s’estiga acabant de buscar una solució. Si no hi ha acord, però, la Conselleria d’Economia preveu regular els horaris comercials mitjançant l’anomenada llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat.

Acord entre els partits del Botànic

El que pretén la PNL de Compromís és, segons la coalició, “resoldre el maremàgnum jurídic i la indefensió del xicotet comerç davant la llei estatal i regular degudament els horaris comercials en les ciutats, després que l’informe del Consell Jurídic Consultiu (CJC) concloguera que la declaració de la ZGAT del PP es va fer de forma irregular”.

La previsió és que aquesta PNL compte amb el vot favorable del PSOE, de Podem, d’Esquerra, i del Grup Mixt, mentre que sols PP i Ciutadans votaran en contra. El PNB, segons les fonts consultades, s’abstindrà o votarà ‘sí’ però en cap cas en contra de la proposta. El PSOE presentarà una esmena al text de Compromís que introduirà canvis formals però que mantindrà l’essència de l’acord al qual s’ha arribat entre ambdues formacions que governen la Generalitat Valenciana.

L’acord entre Compromís i PSOE per a intentar acotar la llibertat d’horaris comercials trasllada al Congrés una qüestió arreplegada en l’Acord del Botànic que no sempre ha sigut entesa d’igual manera per les dues potes del govern de la Generalitat. Amb tot, l’aprovació de la PNL no té perquè tindre cap efecte immediat. I és que la proposició “insta” el govern espanyol a acabar amb les ZGAT, però atés el caràcter de proposició no de llei no té caràcter d’obligat compliment per a l’executiu de Mariano Rajoy. És per això que Compromís no descarta anar més enllà d’aquest primer “test” al govern espanyol i no tanca la porta a dur al Congrés una proposició de llei sobre horaris comercials.

Comparteix

Icona de pantalla completa