Diari La Veu del País Valencià
Deliveroo paga als repartidors de València 3,38 euros per comanda pel "nivell de vida" de la ciutatr

El paisatge urbà de València ha incorporat en els últims mesos un nombre creixent de repartidors en bicicleta, coincidint amb l’auge d’aplicacions per a fer comandes a domicili, com ara Deliveroo. Els ciclistes d’aquestes companyies digitals (riders) estan agrupant forces per a exigir una millora de les condicions salarials, que en el cas de València són notablement inferiors que a Madrid i Barcelona.

Així, cada repartidor de Deliveroo al cap i casal cobra 3,38 euros per comanda o 3,63 euros si fa el repartiment amb moto o bicicleta elèctrica (IVA a banda), segons una portaveu de l’empresa. Els treballadors consultats, autònoms amb un contracte mercantil amb la companyia, indiquen a Diari La Veu que els riders de Barcelona perceben prop de 8 euros per hora i els de Madrid, prop de 9 euros.

Per la seua banda, l’empresa indica que paga entre 3,38 euros i 4,50 euros per comanda, segons ciutats i mitjans de transports utilitzats, i justifica la bretxa en la remuneració perquè es té en compte “el nivell de vida de cada ciutat, que també es reflecteix en l’import mitjà de la comanda”.

Els repartidors reclamen un mínim de 6,76 euros per hora

Com a mesura de pressió, els repartidors faran vaga aquest diumenge de 20 a 23 hores i esperen que la mobilització aconseguisca un seguiment del 75%. A més, estudien la fórmula per a crear una associació similar a Riders x Derechos, que va convocar manifestacions a Madrid i Barcelona la setmana passada. Sobre la taula hi ha l’opció que el col·lectiu es vincule a la Intersindical Valenciana.

Els repartidors de la capital valenciana reclamen un mínim de 6,76 euros l’hora i plusos per distància i per pluja, demandes que Deliveroo rebutja, segons els ciclistes, amb l’argument que l’empresa de repartiment és “la que millor paga” del sector. La realitat, però, és que a València està guanyant la partida Glovo.

La competència de Glovo

Els riders de Glovo perceben 5 euros de mitjana per lliurament, a més de plusos de 3 euros per trajecte per dur diferents comandes en un mateix viatge o per superar un determinat temps d’espera quan arrepleguen una comanda. La competència d’aquesta empresa, que lliura a domicili comandes de Mcdonald’s, entre d’altres, està espentant Deliveroo a incorporar nous ciclistes a València.

“Si entren més repartidors temem que els sous baixen”, explica un repartidor de Deliveroo. A més, en les últimes setmanes el nombre de comandes per repartidor s’ha reduït de les 50 per setmana a vora 30 comandes setmanals, una reducció de faena que els riders atribueixen a l’entrada de nous treballadors. Deliveroo, que va aterrar a València en juny del 2016, té vora 40 repartidors a la ciutat.

Els repartidors de Deliveroo a València temen que l’entrada de nous ciclistes faça baixar els seus sous.

Repartidors “classificats” en funció de la disponibilitat

Els repartidors de la companyia a València temen que les seues condicions laborals empitjoren a partir del 9 de juny, quan entrarà en vigor un nou contracte (amb una segona versió per als autònoms dependents de l’empresa) que elimina la remuneració mínima de dos comandes per hora. El text fixa que els riders no tenen “l’obligació de realitzar cap treball per a Deliveroo”, però els ciclistes denuncien que la llibertat de triar quan treballar que ven l’empresa no és real.

“Ara et sancionen si no treballes un cap de setmana o si rebutges una comanda, ens tenen classificats en funció de la disponibilitat”, indica un repartidor, que tem represàlies de Deliveroo cap als ciclistes que facen vaga aquest diumenge. Segons aquesta font, la companyia ha acomiadat repartidors a Madrid per haver inclòs a les comandes fulls de mà per a informar de la protesta als clients. L’empresa nega que sancione els treballadors amb menys disponibilitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa