Diari La Veu del País Valencià
Alerta de possible discriminació racial al col·legi públic Miguel Hernández de Valènciar

Una desena d’entitats socials especialitzades en la lluita contra la discriminació racial, així com col·lectius situats al barri dels Orriols, a València, han alertat les conselleries d’Educació i d’Igualtat, així com l’Ajuntament de València, d’un possible cas de discriminació racial al CEIP Miguel Hernández, de València, i han demanat la creació d’una comissió d’investigació amb l’objectiu d’esclarir els fets.

Segons les entitats denunciants, arran del seguiment i acompanyament realitzats pel programa d’atenció a víctimes, “s’han anat detectant una sèrie de casos recurrents en els quals famílies del CEIP Miguel Hernández –situat al carrer d’Esteban Dolz del Castellar, de València– relaten situacions similars amb possibles trets de “discriminació racial”. Les mateixes fonts assenyalen que la compilació d’aquestes situacions i les investigacions realitzades “aporten suficients indicis que apunten al fet que s’hagen pogut donar situacions de discriminació racial en el col·legi” i de l’existència d’un “clima generalitzat d’impunitat” per part del director i de l’equip directiu que, això sí, “en cap cas –indiquen–, afectaria al conjunt del professorat”.

La denuncia i enviament de l’escrit a les administracions s’ha realitzat des del Programa de No Discriminació i Igualtat de Tracte de València Acull, amb la coordinació de SAOVDRE (Servei d’Assistència i Orientació a Víctimes de Discriminació), juntament amb Moviment Contra la Intolerància, Fundació Secretariat Gitano, CEPAIM, ACCEM, Movimiento Por la Paz-MPDL, CEAR PV i la Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia, al costat d’entitats socials del barri dels Orriols, com ara Orriols Conviu, Centre Cultural Islàmic de València i Església Evangèlica.

L’escrit de denuncia, que apunta a una “situació cronificada” en aquest col·legi públic, ha sigut traslladat als consellers Vicent Marzà i Mónica Oltra, així com a les regidories responsables d’Educació, Migració i Igualtat del Consistori de València.

“El descens en la matricula escolar i el nivell de rotació del personal docent i no docent podrien ser indicadors d’una situació cronificada al col·legi”

Les entitats proposen la creació d’una comissió d’investigació per a l’esclariment dels fets i les responsabilitats del director i l’equip directiu “i, atesa la prolongació en el temps –expliquen–, de la pròpia Inspecció Educativa”. A més, asseguren que dins del marc de les investigacions, s’han realitzat entrevistes amb entitats, professionals, famílies i professorat del centre, “tant del període actual, com de cursos passats”, atés que “el descens en la matricula escolar i el nivell de rotació del personal docent i no docent podrien ser indicadors d’una situació cronificada al col·legi”.

Aquestes entitats consideren “alarmant” que en un centre educatiu públic es puguen produir aquest tipus de relacions. “La por i sensació d’impunitat, així com el paper que ha tingut la Inspecció Educativa en la perpetuació i atròfia d’aquestes relacions, ens semblen, en tot cas, preocupants”, consideren les entitats i col·lectius denunciants.

Per això, i d’acord amb la Recomanació Europea contra el Racisme i la Discriminació Social a través de l’Educació Escolar, adoptada el 15 de desembre del 2006 per la ECRI (Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància), així com amb la Convenció Internacional sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació Racial i la Declaració de Durban, els col·lectius denunciants han sol·licitat una “investigació independent” sobre la situació del CEIP Miguel Hernández.

Comparteix

Icona de pantalla completa