Diari La Veu del País Valencià
Processats Rafael Blasco i altres 20 persones per irregularitats en la construcció d'un hospital a Haitír

El Jutjat d’Instrucció número 21 de València ha conclòs la instrucció i ha dictat una interlocutòria de procediment abreujat en dues peces separades del ‘Cas Cooperació’ –les números 2 i 3, que ara s’unifiquen– en les quals s’investiga a 21 persones, entre elles, l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania del PP Rafael Blasco per presumptes irregularitats en la concessió de subvencions a una ONG i en la construcció d’un hospital a Haití. Rafael Blasco es troba actualment complint condemna a la presó per una altra peça del cas del frau en les ajudes a la cooperació.

La interlocutòria notificada aquest divendres a les parts transforma les diligències prèvies en procediment abreujat i deixa el cas preparat per al judici. En la resolució, la jutge Nieves Molina conclou que existeixen indicis per a jutjar als investigats pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Entre els processats, a més de l’exconseller Blasco, es troba l’anterior cúpula de la Conselleria de Solidaritat. Així, també han sigut processats el que fóra cap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares; l’exsecretària general, Tina Sanjuán; l’exdirector general, Josep María Felip; l’empresari César Augusto Tauroni, i el seu germà Arturo. També hi ha una funcionària de la Generalitat, treballadors de les empreses de Tauroni, persones vinculades a les mercantils que van emetre factures falses i responsables d’avaluar i puntuar els projectes solidaris que concorrien a les convocatòries per a l’obtenció de subvencions, segons detalla el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià.

En la resolució, la jutgessa dóna trasllat al fiscal i a les acusacions i obri termini perquè sol·liciten l’obertura de judici oral i presenten els corresponents escrits d’acusació en els quals han de concretar els delictes que imputen a cadascun dels processaments i les penes que sol·liciten per a ells. En aquest tràmit, les acusacions també poden sol·licitar el sobreseïment de la causa si entenen que no hi ha proves per a portar els processats a judici i, de manera excepcional, poden sol·licitar la pràctica de noves diligències.

Un grup criminal

Respecte del delicte d’associació il·lícita, la instructora conclou que és “evident” el concert entre l’exconseller Blasco, l’excap d’àrea Llinares i l’empresari César Augusto Tauroni, els qui exercien com a “directors o caps” del “grup criminal” per a poder “organitzar l’entramat necessari a fi d’obtindre beneficis, repartint-se de forma il·lícita els fons públics”.

El germà de Tauroni i dos treballadors de la Fundación Entre pueblos, dirigida per l’empresari i l’administrador de l’avaluadora externa que puntuava els projectes que presentava la fundació als concursos per a l’obtenció de subvencions, exercien com a “membres actius” de la trama.

En l’escrit, de quasi 400 fulls, la magistrada explica que Tauroni, des del seu lloc de director de “facto” de la Fundación Entre Pueblos, “era qui emetia ordres adreçades tant al seu germà, Arturo Tauroni, com a la seua treballadora de confiança, Maribel Castillo, o a qui figurava com a president de la fundació, Alfonso Navarro”.

La jutge afegeix que “prova de l’anterior són els abundants correus electrònics que es creuen entre ells, en els quals es reflecteix la subordinació d’aquests a les ordres i decisions d’aquell, qui era consultat davant la presa de decisions rellevants”.

Segons arreplega la resolució judicial, Tauroni estava en contacte permanent amb el cap d’Àrea en la Conselleria, “peça fonamental en l’organització dins de l’Administració, qui s’encarregava de facilitar a l’anterior tota la documentació i informació d’interès per a poder concórrer a les convocatòries públiques i, qui al seu torn, donava normes i directrius a l’avaluador extern, la participació del qual era necessària per a poder obtindre el benefici econòmic cercat amb la seua activitat il·lícita”.

La instrucció en xifres

Les dues peces es van obrir per presumptes irregularitats en la concessió d’ajudes als països del Tercer Món. Una d’elles, per les subvencions concedides a diferents ONGs en els anys 2009, 2010 i 2011 i, l’altra, pel desviament de fons per a la construcció d’un hospital a Haití.

Tant la recerca per les subvencions a les ONGs com la peça per la construcció de l’hospital, que van començar a instruir-se en la Sala Civil i Penal del TSJ valencià, van passar a Instrucció 21 el 2014 una vegada que l’exconseller va dimitir com a diputat autonòmic i va deixar d’estar aforat.

Blasco, al costat d’altres membres del seu equip, i César Augusto Tauroni ja van ser condemnats pel Tribunal Superior de Justícia a penes de presó en la primera peça del ‘Cas Cooperació per comprar diversos immobles amb fons públics destinats a la Cooperació i el Desenvolupament.

La causa consta de 168 toms, integrats per 50.000 folis. A açò cal sumar les 24 peces separades amb més de 40.000 folis formades amb la documentació intervinguda en les entrades i registres. Durant la instrucció, que va arrancar el 2011, la jutgessa ha revisat més de 35.000 correus electrònics que han donat lloc a la formació de 15 toms més. S’ha analitzat, igualment, el contingut dels 75 dispositius informàtics intervinguts, amb milers d’arxius que ocupen més de 5 teras.

Peces 4 i 5

Instrucció 21 manté oberta la recerca d’altres dues peces del ‘Cas Cooperació’. Una d’elles, relacionada amb les irregularitats en la contractació dels serveis informàtics dels anys 2008, 2009, 2010 i 2011, per part de la Conselleria d’Immigració i Ciutadania. La segona peça investiga si Tauroni va utilitzar un ordinador de la presó de Picassent, on estava pres després de la condemna per la primera peça, per a realitzar operacions encaminades a ocultar el seu patrimoni.

Comparteix

Icona de pantalla completa