Diari La Veu del País Valencià
Presenten el cartell i programa de la XXVII Trobada de la Vall d’Albaida
RedactaVeu / Ontinyent

El treball desenvolupat per la comissió organitzadora de la XXVIIa Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida en els darrers mesos, comença a donar els seus fruits i hui s’ha presentat el cartell oficial i programa d’aquest esdeveniment reivindicatiu en defensà del valencià que enguany es celebrarà el pròxim 12 d’abril a Bèlgida.

La gran festa reivindicativa i lúdica per la llengua i per la cultura del poble valencià a la Vall d’Albaida, una de les comarques on un total de 9 unitats educatives corren perill de desaparèixer, vol ser enguany, “una fita on trobar-se i retrobar-se les persones que aposten per una escola pública i en valencià”, segons ha anunciat la Coordinadora comarcal.

Enguany, el Centre Rural Agrupat (CRA) Castell de Carbonera serà l’escola que acollirà la Trobada. El claustre del centre, les AMPAs, els tres ajuntaments (Bèlgida, Otos i i Beniatjar) la Coordinadora per la Defensa i ús del valencià de la Vall d’Albaida amb el suport d’entitats culturals i socials han enllestit una gran i variada proposta cultural i reivindicativa per l’escola rural, per l’escola pública i per l ’escola en valencià.

Programa d’actes

El diumenge dia 30 de març pel matí, serà la presentació de la Trobada a Beniatjar, amb la invitació institucional i amb l’acte de crida a la participació. Hi haurà actuacions musicals que s’allargaran després del dinar, on es lliurarà el premi Benicadell. A més, durant el matí hi hauran tallers de pintura amb col·laboració de la Facultat de Belles Arts d’Altea.

Els actes continuaran a Otos el diumenge 6 d’abril pel matí, on després d’una xocolatada i visita al Palau i de la ruta dels rellotges de sol, es celebrarà l’acte de lliurament del Premi Sambori, amb l’actuació de Dani Miquel.

Finalment, el dissabte dia 12 d’abril, per la vesprada, tindrà lloc la XXVII Trobada d’Escoles en Valencià a Bèlgida. Exposicions, tallers, demostracions i actuacions ompliran els carrers d’aquest poble.

Durant els tres dies, els aularis de Beniatjar, Bèlgida i Otos faran jornada de portes obertes de les seues escoles on es mostrarà tota la feinada que es desenvolupa en aquests centres i de la importància de l’escola rural per l’existència dels seus pobles.

A la Vall d’Albaida, 9 unitats educatives en valencià corren perill de ser eliminades, segons un desencoratjador informe fet públic per Escola Valenciana en què evidencia que és la comarca més afectada per les propostes d’Educació. Les poblacions afectades són Agullent, Rugat, Fontanars dels Alforins, Llutxent, Ontinyent i Otos. Precisament el CRA Castell de Carbonera és un del col·legis afectats pels plans del Consell d’eliminar una unitat educativa de Primària.

Comparteix

Icona de pantalla completa