Diari La Veu del País Valencià
Compromís pregunta al govern espanyol pel protocol per a evitar agressions en el Dia de l'Orgull LGTBIr

La diputada de Compromís en el Congrés, Marta Sorlí, ha registrat una bateria de preguntes parlamentàries perquè el govern espanyol esclarisca els protocols de seguretat previstos per als actes convocats a València i Madrid amb motiu del Dia de l’Orgull després de les agressions del grup d’ultradreta Lo Nuestro al col·lectiu LGTBI a Múrcia.

La coalició valencianista s’ha mostrat “molt preocupada” per la seguretat dels manifestants i ha demanat la dimissió d’Antonio Sánchez-Solis, delegat del govern espanyol a Múrcia “davant la impunitat que va tenir Lo Nuestro per a violentar una desfilada on el col·lectiu LGTBI reivindicava valors d’identitat i de diversitat”. “No podem tolerar que es repetisquen aquests delictes d’odi en què un grupuscle decideix colpejar amb pals de banderes d’Espanya a qui està reivindicant els seus drets”, ha assegurat Sorlí.

Compromís considera que la funció del govern espanyol “no és cap altra que la d’assegurar la integritat de qui celebra els drets aconseguits pel col·lectiu LGTBI”

Compromís, que participarà com a formació política en la desfilada de la ciutat de València que tindrà lloc aquest dissabte 24 de juny i en el del World Pride Madrid el dissabte 1 de juliol, considera, en un comunicat fet públic aquest divendres, que la funció del govern estatal “no és cap altra que la d’assegurar la integritat de qui celebra els drets aconseguits pel col·lectiu”.

El passat 8 de juny, segons es recorda en la petició de Compromís, dos activistes LGTB –Ramón Alcañiz i Juan Pardo– van ser sancionats per agents de la policia nacional amb una multa de 601 euros per “pertorbar amb insults i amenaces” els actes de l’autobús d’Hazte Oír. En concret, els activistes van cometre, segons la policia, una infracció greu tipificada en l’article 36.03 de la llei de Protecció Ciutadana “per causar desordres en les vies, espais o establiments públics, o obstaculitzar la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors, pneumàtics o altres objectes, quan en ambdós casos s’ocasione una alteració greu de la seguretat ciutadana”.

És per això que en la bateria de qüestions presentada al Congrés, Compromís pregunta al Ministeri de l’Interior si “pot aclarir quins són els criteris pels quals la policia considera com un delicte” el que, segons arreplega el punt 36.03 de la llei de Seguretat Ciutadana de forma vaga, es produeix quan ‘s’ocasione una alteració greu de la seguretat ciutadana'”.

Compromís també demana al govern espanyol informació sobre quan estima que començarà la tramitació parlamentària de la modificació de la Llei de Seguretat Ciutadana després de l’aprovació de la presa en consideració de la modificació d’aquesta llei el passat mes de març. Per últim, demana a l’executiu que presideix Mariano Rajoy si pot estimar quan es presentarà l’avantprojecte de Llei Integral de Prevenció dels Delictes d’Odi i Protecció de la Víctimes després de l’aprovació de la proposició no de llei en la Comissió de Justícia del Congrés el passat mes de desembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa